Emma napja van. | 2024.04.19

Ügyük újratárgyalása miatt vissza kell térnie Hágába két ideiglenesen szabadon engedett szerb vádlottnak

2017-05-23 10:40:00

Vissza kell térnie a hágai börtönébe a háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt Jovica Stanisicnak, az egykori szerb állambiztonsági szolgálat főnökének, valamint helyettesének Franko Simatovicnak, ügyük újratárgyalása ugyanis júniusban kezdődik - közölte értesülését a szerb sajtó kedden.

    A háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt volt szerb titkosszolgálati vezetőket 2015 decemberében engedték szabadon ideiglenesen, ügyük újratárgyalásáig. 
    A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék mandátumának lejárta után az ügyeket az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa vette át, amely május 30-ig adott határidőt a két vádlottnak a visszatérésre, a tárgyalásuk ugyanis június 13-án kezdődik. 
    Jovica Stanisic és Franko Simatovic Slobodan Milosevic diktátornak nevezett volt szerb elnök közeli munkatársai voltak. 2003-ban vádolták meg őket Horvátország és Bosznia területén 1991 és 1995 között elkövetett, emberiesség elleni bűncselekményekkel. 
    A szerb állambiztonsági szolgálat szerb félkatonai csoportokat hozott létre, illetve fegyverzett fel, amelyek azután Horvátországban és Boszniában ezrek életét követelő atrocitásokat követtek el. A vádirat szerint a férfiak a horvát és a bosnyák civil lakosság ellen elkövetett faji, vallási és politikai alapú üldöztetésben, gyilkosságban, deportálásban és kényszerkitelepítésben vettek részt. A vád képviselője mindkettőjükre életfogytiglani börtönt követelt, a törvényszék azonban 2013-ban, megfelelő bizonyítékok hiányára hivatkozva első fokon felmentette őket. A tárgyalás során mindkét vádlott ártatlannak vallotta magát. 
    A hágai Nemzetközi Törvényszék fellebbviteli tanácsa 2015 decemberében közölte, hogy a bírák korábban hibát követtek el, és tévesen alkalmazták a jogot ebben az ügyben, ezért megalapozott az ügy újratárgyalása. A két férfi az utóbbi másfél évet Szerbiában töltötte, engedély nélkül Belgrádot sem hagyhatta el, valamint az előre meghatározott időpontokban jelentkeznie kellett a rendőrségen.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó