Gedeon napja van. | 2024.03.28

Grezsa István: a nemzetpolitika szerves része a Kőrösi Csoma Sándor-program

2017-05-16 07:57:05

 

A magyar nemzetpolitika szerves részévé vált a Kőrösi Csoma Sándor-program, amelynek keretében fiatalok utaznak a diaszpórában élő magyarokhoz - mondta a program politikai vezetője kedden Budapesten.

 

    Grezsa István - a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa - a 2017/2018-as ösztöndíjasok oktatási programszakaszát megnyitva elmondta, hogy egyhetes felkészülés után június elején huszonhat fiatal megy a déli féltekére, ketten pedig Észak-Amerikába.
    A Kőrösi Csoma Sándor-program ötödik éve indul el kormányzati ösztöndíjprogramként - tette hozzá.
    Grezsa István az ösztöndíjasoknak azt kívánta, "érezzék meg az a titkot", a "makacs ragaszkodást a magyarsághoz" a világ távoli helyein élők körében. Az ösztöndíjasoknak nincs más feladatuk, mint a kint élő magyarokat minél professzionálisabb közösségszervezéssel szolgálni és közvetíteni az anyaországi gondoskodást - mondta. 
    A program eredményeiről szólva Grezsa István példaként említette, hogy Olaszországban újra van magyar nyelvoktatás, a németországi Stuttgartban először idén sikerült megszervezni egy magyar néptáncfesztivált.
    Mucsi Géza, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának osztályvezetője, a program szakmai vezetője elmondta, hogy idén az eddigi 100-ról 115-re emelték a programban résztvevők számát. A kiválasztás során mintegy 450 fiatalt interjúztattak a bizottságok - jegyezte meg.
    A Kőrösi Csoma Sándor-program célja a diaszpóra magyarságának megszólítása, közösségi és kulturális életének megszervezése, a magyar nyelvismeret fejlesztése és szinten tartása az ösztöndíjasok segítségével.