Auguszta napja van. | 2024.03.29

Vitába keveredtek az izraeli és az amerikai tisztviselők a Siratófalnál

2017-05-16 07:29:30

Vitába keveredtek a Donald Trump amerikai elnök jövő heti látogatását előkészítő amerikai és izraeli tisztviselők a Siratófalnál, mert az amerikaiak elutasították az izraeliek illetékességét Jeruzsálem óvárosában - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet kedden. 

    Egy izraeli és egy amerikai küldöttség vasárnap közösen végigjárta Donald Trump látogatásának helyszíneit, hogy előkészítsék az elnöki vizitet. 
    A delegációban amerikai részről a Jeruzsálemben működő konzulátus tisztviselői vettek részt, akik arra kérték izraeli kollégáikat, hogy hagyják el őket a Siratófalnál, mert az "nem az ő területük, hanem Ciszjordánia". 
    Az izraeli delegáció arra kérte az amerikaiakat, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elkísérhesse Trumpot a Siratófalhoz, de ezt az amerikaiak elutasították, ami hangos szóváltáshoz vezetett a ynet szerint. 
    "Arra kérjük Önöket, hogy menjenek el, hagyjanak minket magunkra, izraeli tisztviselők nem lehetnek itt, ez nem az Önök területe, ez Ciszjordánia. Ez az elnök magánlátogatása, és semmi közük hozzá, nem az Önök ügye" - jelentették ki az amerikaiak a lap szerint.
    A megdöbbent izraeliek a ynet értesülése szerint azt felelték, hogy "ez teljesen elfogadhatatlan, határozottan elutasítjuk ezeket a kijelentéseket. Ez egy izraeli fennhatóság alatt álló szent hely." 
    Az amerikaiak azonban ragaszkodtak álláspontjukhoz, és egyedül folytatták terepbejárásukat Jeruzsálem óvárosában a Siratófalnál, majd a Szent sír-bazilikában. A vizit "magánjellegére" hivatkozva elvetették az izraeliek kérését a Trump-látogatás dokumentálásáról, és az élő közvetítésről is ezeken a helyeken. 
    Később a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal magyarázatot kért Washingtontól a történtekről. "A Siratófalnál tett megjegyzések nem tekinthetők hivatalosnak, nem képviselik a hivatalos amerikai álláspontot, és semmiképpen sem tükrözik az elnök véleményét"- közölte egy meg nem nevezett, magas rangú amerikai tisztviselő a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlappal kedden. 
    Hivatalban lévő amerikai elnök még soha nem látogatott el a Siratófalhoz: az eddigi amerikai álláspont az volt, hogy erre nem kerülhet sor Jeruzsálem státusának rendezéséig a palesztin-izraeli béketárgyalásokon.
    Ugyanakkor az izraeli média hétfőn arról számolt be, hogy David Friedman, az Egyesült Államok Trump által kinevezett, egyébként ortodox zsidó vallású nagykövete Izraelbe érkezése után azonnal a Siratófalhoz sietett, ahol Donald Trumpért és a közelgő látogatás sikeréért imádkozott.
     A jeruzsálemi óvárosban található Templomhegy vagy Mecsetek tere, arab nevén al-Haram as-Saríf a zsidók legszentebb helye, egyben Mekka és Medina után a muzulmán vallás harmadik legszentebb helye, ahol a Sziklamecset és az al-Aksza mecset is áll. A Siratófal a Templomhegy Heródes emelte nyugati támfalának a felszínen fennmaradt része. 
    Izrael 1967-ben az úgynevezett hatnapos háborúban elfoglalta Jordániától Jeruzsálem óvárosát, ahol megígérte az addigi helyzet, a status quo fenntartását. Az egyezmények értelmében más vallásúak is látogathatják a Templomhegyet vagy Mecsetek terét, de csak a muzulmánok imádkozhatnak ott, a zsidók pedig a Siratófalnál imádkoznak.