Auguszta napja van. | 2024.03.29

Jászberényi Sándor kapta a Libri irodalmi díjat

2017-05-16 08:28:00

 

A lélek legszebb éjszakája című novelláskötetével Jászberényi Sándor kapta a Libri irodalmi díjat hétfőn este Budapesten. A Libri irodalmi közönségdíjat Világkép című könyvéért Kepes András vehette át - közölte a könyvkereskedelmi vállalat az MTI-vel.

 

    Az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazó elismeréseket 2016-ban adták át először. A díjat elnyerő könyvek szerzői 1-1 millió forintot kapnak, valamint 25-25 millió forint értékű médiatámogatást. 
    A szakmai zsűri és a közönség szavazataiért tíz döntős alkotás versenghetett, amelyet idén 35 kiadó 132 könyv közül a magyar kulturális élet több mint 80 képviselőjének javaslatai alapján választottak ki. A döntős kötetek között volt Krasznahorkai László Báró Wenckheim hazatér, Nádas Péter Az élet sója, Németh Gábor Egy mormota nyara, Szabó T. Anna Törésteszt, Térey János Őszi hadjárat, Varró Dániel Mi lett hova?, Závada Pál Egy piaci nap és Zoltán Gábor Orgia című könyve is.
    "Jászberényi Sándor alkotása merész könyv ... a mai magyar irodalomban nem nagyon van párja. Beszédmódja, poétikája, stílusa egyedi. Olyan formát tölt meg élettel, amelyről már azt hihettük, használhatatlan. Egy ijesztő, vad, ugyanakkor szánandó, menekülő pasas lelkének finom rezdüléseit követhetjük, aki remekül elbeszélt történeteivel egyébként a világ elképesztő háborús bugyraiba is elvezet minket" - idézi a közlemény Károlyi Csaba irodalomkritikust, a zsűri tagját.
    A közlemény szerint a Világkép 2016 legkeresettebb kötete volt, amely egyszerre tud könnyen érthető, de tudományos igényességgel megfogalmazott iránytűként szolgálni többek között menekültkérdésben, szerelemben, gasztronómiában. Októberi megjelenése óta Kepes András több tucat, országszerte nagy érdeklődést kiváltó bemutatón és dedikáláson vett részt.
    A szakmai zsűri tagjai Károlyi Csaba mellett Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András és Beck Zoltán voltak - olvasható a közleményben.