Gedeon napja van. | 2024.03.28

Perkáta önkormányzata visszavonta a Horthy-szoboradomány elfogadásáról szóló döntését

2017-05-15 20:58:00

 

Perkáta képviselő-testülete hétfői rendkívüli ülésén egyhangú döntéssel visszavonta április 20-án meghozott határozatát, amely akkor közterület használatáról és egy Horthy Miklósnak emléket állító mellszobor adományként való elfogadásáról szólt.

 

    Somogyi Balázs (PÖPE-FIDESZ-KDNP) polgármester a Fejér megyei község honlapján azzal indokolta döntésüket, hogy az elmúlt hetekben Perkátára "soha nem látott nyomás nehezedett, ami az ügy helyi vonatkozása helyett országos politikai színtérré és témává tette a közterület használatáról szóló döntést".     Hozzátette: "az országos médiumok által keltett viharban" a település érdeke, hogy a köznyugalom helyreálljon, és az ügy lezáruljon.
    Megjegyezte, hogy a képviselő-testület tagjai mindkét döntés esetén az akkori legjobb tudásuk szerint szavaztak.
    A településvezető emlékeztetett arra, hogy márciusban három perkátai magánszemély kereste meg az önkormányzatot azzal, hogy a tulajdonukban levő Horthy Miklós-mellszobrot szeretnék közterületen, a Sport és Dózsa György utca sarkán felállítani. 
    A testület többségi döntéssel támogatta a kérelmet. A döntésben szerepet játszott, hogy a szoborállítással a közterület is megszépült volna, az önkormányzatnak nem kellett pénzbeli kötelezettséget vállalnia, továbbá a történelmi személyiséghez kapcsolódó emlékállításnak nincs semmilyen magyarországi vagy nemzetközi jogszabályi akadálya - tette hozzá.
    Somogyi Balázs azt is bejelentette, hogy szavazást indítanak a perkata.hu oldalon a Dózsa György utca és a Sport utca sarkán levő kis park közterületi szobrának témájára, amelyet az önkormányzat kíván majd felállítani. 
    Az önkormányzat öt - a magyar és a perkátai történelemhez kapcsolódó - téma vagy személy kapcsán indított voksolást: Attila, Győry Teréz, Hunyadi János, Szent István és Turul-szoborra szavazhatnak a perkátaiak.
    Az eredeti tervek szerint a Horthy-szobrot szombaton leplezték volna le.
    A Raoul Wallenberg Egyesület május 12-ei közleményében tiltakozott a szobor felállítása miatt, és kérte, hogy az önkormányzat változtassa meg döntését.