Auguszta napja van. | 2024.03.29

KKM-államtitár: helyben kell kezelni a migráció kiváltó okait

2017-05-15 18:24:05

 

Európa határain kívül kell megállítani az illegális bevándorlást, helyben kell megszüntetni a migráció kiváltó okait, amelyhez elengedhetetlen, hogy az Európai Unió prioritásként kezelje Afrikában az ifjúság helyzetét, az oktatást és a munkahelyteremtést - közölte Szabó László külügyi államtitkár az uniós tagállamok külügyminisztereinek tanácskozása után hétfőn Brüsszelben.

 

    A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára arról számolt be az MTI-hez eljuttatott közleményében, hogy a hétfői ülésen egyebek mellett az EU és Afrika közötti kapcsolatok kérdését vitatták meg, amelyeknek "legfontosabb elemeit továbbra is a humanitárius segítségnyújtás, a fejlesztési támogatások és a migrációs válság kezelése" képezik.
    Szabó tudatta, Magyarország a Déli-nyitás stratégiájának keretében kiemelt figyelmet szentel az afrikai partnereknek, valamint a fejlesztési források növelésével és a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogrammal is hozzájárul a kontinens fejlődéséhez.
    A tanácsülésen megbeszélést folytattak az EU keleti partnerségi programjáról is, és a vita résztvevői egyetértettek benne, hogy folytatni kell az együttműködést a partnerországokkal, azonban fontos, hogy utóbbiak teljesítsék vállalt kötelezettségeiket és folytassák a reformfolyamatot.
    A miniszterhelyettes hangsúlyozta, hogy az uniónak figyelembe kell vennie az egyes partnerek eltérő aspirációit, és testreszabott együttműködésre kell törekedni. Továbbá leszögezte, a magyar kormány úgy véli, hogy az "érdekelt partnerek számára nyitva kell tartani az EU-s perspektíva lehetőségét", és fontosnak nevezte az "eddig elért eredmények konszolidálását".
    Megvitatták emellett a Közel-Keleten üldözött etnikai és vallási kisebbségek helyzetét is. Ennek kapcsán Szabó László aláhúzta, hogy Magyarország aggodalommal figyeli a közel-keleti vallási kisebbségek, elsősorban a keresztények romló helyzetét, akik az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kiemelt célpontjának számítanak. 
    Az államtitkár beszámolt a térség keresztényeinek nyújtott magyar humanitárius és fejlesztési támogatásokról, ismét kiemelve a Stipendium Hungaricum program jelentőségét, amelynek keretében az ország szíriai és iraki diákoknak nyújt ösztöndíjakat.
    Szabó László tájékoztatása szerint a tanácsülés előtt informális miniszteri találkozót tartottak az Ukrajnai Barátai nevű csoport országai, amelyen Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter is jelen volt. A magyar miniszterhelyettes kiemelte, Magyarország támogatja Ukrajna európai integrációs folyamatát, és továbbra is kiáll az ukrán szuverenitás és területi integritás mellett, ugyanakkor leszögezte, az államépítés folyamata nem érintheti hátrányosan az ukrajnai magyar kisebbség jogait és érdekeit.