Tivadar napja van. | 2024.04.20

Átadták a Halmos Béla-díjakat

2017-05-15 17:55:00

 

Nyitrai Tamás, a Magyar Állami Népi Együttes prímása kapta idén a Halmos Béla-vándordíjat, a Halmos Béla-emlékérmet pedig Simoncsics János, a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál igazgatója vehette át a Zeneakadémián, a Táncház Napja rendezvény zárókoncertjén.

 

    A Hagyományok Háza hétfői közlése szerint a legendás népzenész és kutató, Halmos Béla emlékére két díjat is alapítottak: egy arra méltó fiatal prímás Halmos Béla egykori hegedűjét veheti át vándordíjként a szakmai kuratórium döntése alapján, míg a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület Halmos Béla-emlékérmet készíttetett és ítél oda a táncházak szervezésében kiemelkedő munkát végző személynek.
    A Halmos Béla-vándordíjat olyan aktív, táncházakban muzsikáló, 40 év alatti, hagyományos népi hangszeres zenét játszó muzsikus kaphatja, aki határokon is átívelő, elkötelezett munkásságot folytat, élénk kapcsolata van a határon túli magyar közösségekkel. A vándordíj nyertese Barbarossa János Halmos Bélának készített mesterhegedűjét egy éven keresztül használhatja, valamint a Hagyományok Háza a következő évadban koncertlehetőséget biztosít neki a hangszer bemutatására.
    A Halmos Béla-emlékérmet a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület azzal a céllal alapította, hogy a szervezetet alapító elnök közösségteremtő, háttérszervező oldaláról is megemlékezzen. Az emlékérmet olyan személy kaphatja, aki a táncházmozgalom keretén belül kimagasló szakmai és/vagy közösségi tevékenységet folytat.