Csongor napja van. | 2024.04.16

Csökkentette a román jegybank az idei és a jövő évi inflációs előrejelzését

2017-05-15 13:04:32

 

A román központi bank 0,1 százalékponttal, 1,6 százalékra csökkentette az idei inflációs előrejelzését - közölte hétfőn az intézmény.

 

    A jövő évre 3,1 százalékos inflációval számol a bukaresti jegybank, ami 0,3 százalékponttal alacsonyabb a korábban közölt 3,4 százalékos várakozásnál. 
    Áprilisban 0,6 százalék volt az éves infláció Romániában, amely az idén került másfél év után ismét pozitív tartományba a bukaresti hatóságok több lépcsős áfacsökkentése után.
    Mugur Isarescu, a jegybank kormányzója a negyedéves inflációs jelentés bemutatása alkalmából hétfőn kijelentette, még jó ideig alacsony maradhat a román infláció, ha ez a mutató Európában sem nő.
    Szintén hétfőn közölték, hogy a román folyó fizetési mérleg hiánya az első negyedévben elérte a 690 millió eurót, ami több mint kétszerese a tavalyi azonos időszakban jegyzett 314 millió eurónak. Isarescu rámutatott: jelenleg a folyó fizetési mérleg hiánya a román bruttó hazai terméknek (GDP) körülbelül a 2 százalékát teszi ki, ami "elviselhető".
    Az első negyedévben a Romániába érkező külföldi működőtőke beruházások értéke 1,075 milliárd eurót tett ki, ami 38 százalékkal magasabb a tavalyi első negyedévben jegyzett 775 millió euróhoz mérten.