Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fidesz: Gyurcsány és Dobrev tisztázza magát!

2017-05-15 13:49:00

 

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferencnek és Dobrev Klárának tisztáznia kell felelősségét azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság 18 milliárd forint visszafizetésére kötelezte Magyarországot a korábbi uniós fejlesztési ciklus ellenőrzése során feltárt szabálytalanságok miatt - mondta Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő hétfői sajtótájékoztatóján.

 

    Budai Gyula azt mondta: nem meglepő módon a Welt 2000 Kft. 2003 és 2009 közötti megbízásaival összefüggő "szabálytalanságok szálai a Gyurcsány családhoz vezetnek, pontosabban a Dobrev-Gyurcsány érdekeltségekhez". 
    Hozzátette: úgy tűnik, ismételten felszínre került egy olyan "családi biznisz", amelyet szervezetten hajtottak végre és "átvágták", megkárosították vele Magyarországot.
    Ez az ügy a metróbotrányt követő második legnagyobb korrupciós ügynek tekinthető Magyarországon - értékelt a politikus, jelezve, hogy korábbi elszámoltatási kormánybiztosként már foglalkozott ezzel az üggyel.  
    Közlése szerint az ügy előzményei 2002-re nyúlnak vissza, amikor Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára "kezében összpontosultak az uniós támogatások", tekintettel arra, hogy ő volt a Miniszterelnöki Hivatal EU Támogatások Hivatalának elnökhelyettese. Hozzátette: a Dobrev Klára irányítása alatt álló Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az unióból érkező összesen 12 ezer milliárd forintot kezelő informatikai rendszert egy magáncég, a Welt 2000 Kft. kezébe adta. Ez a cég 2003 és 2009 között hajtotta végre ezt a tevékenységet és 8 szerződést kötöttek vele - tette hozzá.
    Mint mondta: a "családi biznisznek" része volt még Heil Péter, aki most a Gyurcsány-Dobrev érdekeltségi körbe tartozó Altusnál dolgozik, korábban pedig ő volt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetője, és ő volt az, aki a Welt 2000 Kft-vel a szerződéseket megkötötte.
    Elmondta: a fejlesztési ciklus lezárását követő vizsgálatában az Európai Bizottság azt állapította meg, hogy már önmagában az szabálytalan volt, hogy az állam kiszervezte az uniós források kifizetését, ellenőrzését és könyvelését egy magáncégbe, de a legsúlyosabb, hogy ezt,  a közbeszerzési szabályokat megszegve, mindenféle hirdetményi közzététel nélkül tették meg. Ennek alapján az Európai Bizottság elmarasztalta és 18 milliárd forint visszafizetésére kötelezte Magyarországot - mondta.
    Arra a kérdésre, hogy Magyarország vitatni fogja-e az EU-nál a büntetés jogosságát, Budai Gyula azt mondta: vannak olyan tények, amelyekkel nehéz vitatkozni, így azzal, hogy az EB jelentése szerint nem volt közbeszerzési eljárás. A politikai és az erkölcsi felelősség egyértelmű ebben az ügyben - jegyezte meg.