Emma napja van. | 2024.04.19

Amerikai-brit-román hadgyakorlat kezdődött a Fekete-tengeren

2017-05-12 14:05:00

Amerikai-brit-román hadgyakorlat kezdődött pénteken a Fekete-tenger román felségvizein - tudatta az Agerpres hírügynökség a román haditengerészet közleményét idézve.

    A négynapos komplex manőverezésben a román haditengerészet Regele Ferdinand nevű fregattja és két aknaszedője az amerikai Oscar Austin rombolóval együtt gyakorolja a tengeralattjárók elleni, illetve a felszíni fenyegetések elleni harci műveleteket.
    A hadgyakorlat légelhárító műveletekre is kiterjed, amelyeken a támadó szerepét a román légierő két MiG-21 LanceR típusú és a brit légierő két Typhoon típusú harci gépe látja el. A hadgyakorlat célja a részt vevő NATO-tagországok haditengerészete, illetve más fegyvernemek közötti együttműködés erősítése - írta az Agerpres.
    Az Oscar Austin hadihajó Tomahawk manőverező robotrepülőgép-kilövő állásokkal, tüzérségi rendszerekkel és tengeralattjárók ellen bevethető, ezer kilométeres hatósugarú torpedókkal van felszerelve. Az amerikai romboló a hadgyakorlat előtt egy napra kikötött a romániai Konstancán (Constanta), hogy legénysége meglátogathassa a román haditengerészet parancsnokságát és más közintézményeket.
    A brit légierő négy Eurofighter Typhoon típusú vadászgépe május elsejétől kezdte meg - a román légierő MiG-21 LanceR-jeivel közösen végzett - járőrszolgálatát a román légtérben. A négy brit vadászgéppel együtt 150 fős földi kiszolgáló személyzet is érkezett április végén négy hónapos szolgálatra a Konstanca megyei Mihai Kogalniceanu légi támaszpontra.
    A NATO - Oroszországtól tartó keleti tagállamainak kérésére - a Krím félsziget orosz annektálása után döntött keleti szárnyának megerősítéséről. Ennek jegyében az amerikai hadihajók egymást váltva biztosítanak szinte folyamatos amerikai jelenlétet a Fekete-tengeren, annak ellenére, hogy a Boszporuszról szóló 1936-os montreaux-i egyezmény szerint a fekete-tengeri partszakasszal nem rendelkező országok hadihajói nem tartózkodhatnak három hétnél hosszabb ideig ezeken a vizeken.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó