Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az MNB visszavonta a Strategon működési engedélyét

2017-05-12 13:25:00

 A Magyar Nemzeti Bank (MNB) részlegesen felfüggesztette a Strategon Értékpapír Zrt. (Strategon) befektetési- és árutőzsdei szolgáltatási tevékenységét, a jegybank a feltárt működési jogsértések miatt arról is döntött, hogy miután a cég teljes körűen elszámol az ügyfeleivel és ezt az MNB-nek is igazolja, visszavonja a társaság működési engedélyét - közölte az MNB pénteken az MTI-vel.

    A közlemény szerint a Strategon a felfüggesztés ideje alatt újabb ügyféllel szerződést nem köthet és a meglévő ügyfeleivel szemben új kötelezettséget sem vállalhat, ugyanakkor a még fennálló ügyfél-szerződéseket teljesítenie kell.
    A felfüggesztés addig tart, amíg a Strategon nem számol el teljes körüen az ügyfeleivel, vagy amíg a cég a fennálló kötelezettségeit más befektetési vállalkozás át nem vállalja, mindezekről a társaságnak értesítenie kell a jegybankot.
    A közleményben felidézték, hogy az MNB december 22-én kiadott határozatában felszólította a Strategont, hogy működése mindenkor feleljen meg a jogszabályi előírásoknak és szavatoló tőkéjét töltse fel a jogszabályban meghatározott szintre. A jegybank később megállapította, hogy a társaság az előírt határidőben nem tett eleget a szavatoló tőke-feltöltési kötelezettségének, és több mint hat hónapja nem folytatja a részére engedélyezett árutőzsdei tevékenységet sem.
    A Strategon Értékpapír Zrt. a tőkepiac egészéhez mérten csekély súllyal - a szektor értékpapír-állományára vetítve 0,14 százalék részesedéssel - és mintegy 600 szerződött ügyféllel rendelkezik.