Gedeon napja van. | 2024.03.28

Francia választások - Marine Le Pen sajnálja, de megérti unokahúga visszavonulását

2017-05-10 15:28:00

 

A francia elnökválasztás második fordulójában alulmaradt Marine Le Pen "mélyen sajnálja", hogy unokahúga Marion Maréchal-Le Pen, a párt nemzetgyűlési képviselője átmenetileg visszavonul a politikai életből, de anyaként "megérti" a döntést.

 

    "Politikai vezetőként mélyen sajnálom Marion döntését, de sajnos mamaként megértem őt" - írta szerdán a Nemzeti Front elnöke a Tweeteren.
    A 27 éves Marion Maréchal-Le Pen az egyike volt a Nemzeti Front két nemzetgyűlési képviselőjének és nagy reményekkel indulhatott volna az alsóház tagjait megújító júniusi választásokon is.
    A Vaucluse Matin - Le Dauphiné Libéré című regionális napilap honlapján kedd este megjelent levelében a párt dél-franciaországi vezetője azonban bejelentette, hogy nem indul újabb mandátumért, s azzal magyarázta döntését, hogy egy időre szeretne visszavonulni, és a vállalati magánszektorban dolgozni, valamint több időt szentelni családjának és 3 éves gyermekének. Ugyanakkor azt is megemlítette, hogy szerinte "egy jó politikai vezetőnek szüksége van más tapasztalatokra is, nemcsak a választási vagy politikai sikerekre".
    A pártalapító, Jean-Marie Le Pen unokája a levelében leszögezte, hogy "nem mond le végleg a politikai harcról", mert "nem tudna soha közömbös maradni honfitársai szenvedései iránt".
    Március végén Marine Le Pen egy interjúban azt mondta, hogy elnökké választása esetén az unokahúga nem kapna kormányzati szerepet a családi kötelék miatt, és azért sem, mert tapasztalatlan.
    Arra a kérdésére, hogy a nemzetgyűlés legfiatalabb képviselőjét túl tapasztalatlannak tartja-e, Marine Le Pen akkor úgy válaszolt: "Igen, valószínűleg, de az az egyszerű tény, hogy az unokahúgom, gondokat okozhat". Hozzátette: "Fiatal, elég merev, tény, hogy mint egy kicsit a francia fiatalság, elég merev" - tette hozzá.
    A pártelnök és unokahúga között köztudottan véleménykülönbség volt az elnökválasztási kampány stratégiáját illetően.
    A nagynénjénél liberálisabb gazdaságpolitikát, de konzervatívabb társadalomfelfogást hirdető, gyakorló katolikus Marion Maréchal-Le Pen a hagyományos jobboldali szavazótábor felé szerette volna nyitni a pártot, a Nemzeti Front keménymagjának megtartása mellett, s köztudottan elhibázottnak tartotta, hogy a párt befolyásos alelnökének, Florian Philippot-nak a hatására nagynénje egy baloldalibb gazdaságpolitikára, az eurózónából való kilépésre és a nyugdíjkorhatár 60 évre történő visszacsökkentésére építette fel kampányát. 
    Miután az elnökválasztás második fordulójában Marine Le Pen 34 százalékos támogatottsággal alulmaradt a 66 százalékkal győztes Emmanuel Macronnal szemben, Marion Maréchal-Le Pen csalódottságának adott hangot a francia hírtelevíziókban, amiért a Nemzeti Frontnak nem sikerült a két forduló között meggyőznie az első fordulóban kiesett Francois Fillon konzervatív jelölt táborának nagyobb részét. A képviselő azt kérte a párttól, hogy "gondolkodjon el nagynénje stratégiáján", amely szerinte nem volt sikeres. 
    A két forduló között az elnökjelöltek televíziós vitájában nyújtott teljesítménye után a Nemzeti Fronton belül többen nyíltan bírálták Marine Le Pent, távozását sürgették az elnöki tisztségből, és az unokahúgában látták az alternatíva lehetőségét. Marine Le Pent rekordszámú, mintegy 10,6 millió szavazó támogatta a második fordulóban, de a párt kitűzött célja legalább 12 millió volt. 
    A pártelnök az elnökválasztás esetéjén bejelentette, hogy új politikai erő élén kíván indulni a júniusi parlamenti választásokon, meg akarja változtatni a Nemzeti Front nevét is, amelyet rasszista és antiszemita vádakkal illettek, amikor az apja, Jean-Marie Le Pen létrehozta. Kitűzött célja, hogy még szélesebb körben egyesítse a hazafias erőket.