Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fővárosi Közgyűlés - Racionalizálják a közbeszerzési kft. működését

2017-05-10 13:07:00

 A központi közbeszerző szervezet működésének racionalizálásáról, egyebek mellett a társaság feladatainak szűkítéséről is döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés.

    A racionalizációt 21 igen szavazattal 8 tartózkodás mellett támogatta a testület.
    Az elfogadott előterjesztés értelmében a "minőségi és költségracionális" feladatellátás érdekében a társasági feladatokat úgy szűkítik, hogy a Fővárosi Közbeszerzési Kft. kötelező feladatellátása - a Főpolgármesteri Hivatal kivételével - a főváros által alapított költségvetési intézmények, valamint a kulturális feladatokat ellátó gazdasági társaságokra nem terjed ki.
    Továbbá a kft. minőségbiztosítási feladatait a jövőben nem általános körben, hanem egyedi megbízás alapján, a kiemelt ügyekben látja majd el.
    Az eredeti modell szerint valamennyi fővárosi intézmény mint fővárosi ajánlatkérő - gazdasági társaság és költségvetési szerv - meghatározott értékhatárt meghaladó közbeszerzési eljárásainak lebonyolítása, valamint az értékhatárt el nem érő közbeszerzések minőségbiztosítása is a kft. feladata volt. A javaslatban azt írták, feltételezhető, hogy minden feladatkörébe tartozó közbeszerzési és minőségbiztosítási feladat elvégzésére a kft. jelenlegi, a gazdaságos működést biztosító személyi kapacitása nem lenne elegendő, ez egy nehezen szervezhető és fenntartható, emiatt relatíve költséges rendszer kialakítását igényelné.
    A közgyűlési döntéssel az eddigi kettős meghatározás - árubeszerzés és szolgáltatás esetén az európai uniós értékhatár, építési beruházás és építési koncesszió esetén a 100 millió forintot elérő vagy azt meghaladó becsült érték - helyett egységesen, minden eljárásra 150 millió forintot elérő, azt meghaladó értékben állapították meg azt a határt, amely felett a kft. bonyolítja le az eljárást.
    Tokody Marcell (Jobbik) jó iránynak nevezte a racionalizálást, ugyanis szerinte a cég első egy éves működése kudarcként értékelhető.
    Horváth Csaba (MSZP) szerint nemcsak a cég működését kellene megvizsgálni, hanem a közbeszerzéseket illetően a városmenedzsment döntéshozatali mechanizmusait is.
    Tarlós István főpolgármester közölte, hogy a cég racionalizálása nem fejeződik be a mostani lépéssel, az átalakítás folytatódik.