Andrea napja van. | 2024.04.18

Az MNB 20 millió forintra bírságolta a Raiffeisen Alapkezelőt

2017-05-10 10:30:00

 A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 20 millió forint bírságot szabott ki a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt.-re a társaság működését és az általa kezelt alapokat érintő jogsértések miatt - közölte az MNB szerdán az MTI-vel. 

    A jegybank a bírság összegét az egyes szabálysértések súlya és az alapkezelő piaci részaránya alapján határozta meg. Enyhítő körülményként vette figyelembe ugyanakkor a szabályszegések egyszeri jellegét, az alapkezelő eljárás során tanúsított együttműködését, valamint azt, hogy tényleges ügyfélkár nem keletkezett.
    Az MNB 2013. december 31-től az ellenőrzés lezárásáig vizsgálta a Raiffeisen Alapkezelő tevékenységét. A vizsgálat hiányosságokat tárt fel egyebek közt a kezelt befektetési alapok esetében a likviditási limiteknek való megfelelésnél, a kölcsönfelvételi korlátok betartásánál, továbbá a nettó eszközérték meghatározásában bekövetkezett hiba korrigálásával, az éves jelentések tartalmával és a portfólióban szereplő ingatlanok értékének megállapításával kapcsolatban.  
    A vizsgálat ezen felül arra is rámutatott, hogy a Raiffeisen Alapkezelő a befektetési alapkezelési tevékenységét nem mindenkor az általa kezelt befektetési alapok kezelési szabályzatának megfelelően végezte. 
    Az MNB a bírság megfizetése mellett arra kötelezte a Raiffeisen Alapkezelőt, hogy szüntesse meg a hiányosságokat és tegye meg a jogszabályszerű működéshez szükséges intézkedéseket.