Tivadar napja van. | 2024.04.20

Közzétették a Cseh Tamás Program idei első pályázatának eredményeit

2017-05-10 06:22:37

 

Közzétette idei első három pályázatának nyerteseit a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiuma, az MTI-hez eljuttatott összegzés szerint 26 fővárosi könnyűzenei helyszín, 24 újság és online médium, valamint száznál több zenekar kapott támogatást összesen több mint 153 millió forint értékben.

 

    A közlemény felidézi, hogy az idei első pályázatok beadási határideje január 26. volt, a kollégium pedig még április 6-án döntött a pályázatokról.
    A három pályázatot a fővárosi klubok, könnyűzenei koncerthelyszínek támogatására, online és nyomtatott könnyűzenei sajtótermékek megjelentetésére, illetve magyar zenekarok külföldi koncertjeire írták ki. A három kiírásra összesen 282 pályázat érkezett, 480 millió forintos támogatási igénnyel.
    Az ideiglenes kollégium - amelynek tagja Bajnai Zsolt, Tóth Tibor, Dósa Richárd és Horváth Gergely - több mint 153 millió forintot ítélt meg, 26 fővárosi klub, 24 médium és száznál több zenekar támogatására. A nyertesek teljes listája megtalálható az NKA honlapján. 
    A közlemény idézi Bajnai Zsoltot, az ideiglenes kollégium vezetőjét, aki elmondta, hogy a megítélt 153 millió forintnál jóval nagyobb összegre érkeztek pályázatok, így nagyon alaposan kellett mérlegelniük. Hozzátette: összesen 282 pályázat érkezett összesen mintegy 500 millió forintos támogatási igénnyel.
    Az összegzés szerint a legjobb a helyzet talán a print és online médiumoknál volt, ahol 28 pályázat érkezett, közülük 24 kapott támogatást összesen 21,5 millió forint értékben. A legnagyobb összegeket (1,2-1,5 millió forint között) a Lángoló Gitárok, a Recorder, a RCKSTR magazin és a Fülesbagoly blog kapta.
    A könnyűzenei koncerthelyszínek között 35 fővárosi klub pályázott, az igényelt támogatás meghaladta a 60 millió forintot. Végül 26 pályázatot támogatott a kollégium összesen több mint 32,5 millió forinttal. A nyertesek közül említésre méltó a Kuplung, a Kobuci, a Budapest Park, az A38 Hajó és a Fészek 2-2 támogatása.
    Hatalmas volt az érdeklődés a nemzetközi fellépések megvalósítására kiírt pályázaton: erre 219 jelentkezés érkezett csaknem 360 millió forintos értékben. Végül 126 zenekar több száz koncertjét támogatta a kollégium összesen 100 millió forinttal.