Gedeon napja van. | 2024.03.28

NFM-államtitkár: mintegy 100 milliárd forintot fordítanak a hulladékhasznosítás fejlesztésére

2017-05-09 18:59:00

Országos szinten mintegy 100 milliárd forintos pályázati lehetőség nyílik a hulladékhasznosítás fejlesztésére és korszerűsítésére - jelentette ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára egy fórumon kedden Nyíregyházán.

    Szabó Zsolt a Zéró Lerakás - a Nemzeti Hulladékhasznosítási Mintaprojekt a körforgásos gazdaság megvalósítására című szakmai konferencián megtartott köszöntőjében elmondta, a cél az, hogy 2020-ig Magyarország is teljesítse az erre vonatkozó európai uniós elvárásokat, vagyis csökkentse a lerakott hulladék mennyiségét és növelje az újrahasznosítás arányát.
    A pályázati összeg hazai és uniós forrásból áll össze, a támogatásból többek közt az üveghulladék-gyűjtés, valamint a szelektív hulladékgyűjtés fejlesztése valósulhat meg - tette hozzá az államtitkár. Szabó Zsolt szerint a mintaprojektnek köszönhetően lényegesen kevesebb hulladék kerülhet majd a lerakóba, így növekedhet az újrahasznosítási arány.
    Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Települési Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás elnöke beszédében emlékeztetett, a megyében évek óta működik az egységes közszolgáltatási rendszer, az ország más pontjain azonban komoly feladat a hulladékgazdálkodási társulások önkormányzati tulajdonúvá alakítása.
    Jelenleg is zajlik egy több mint 6 milliárd forint értékű hulladékprogram, amely a már meglévő hulladéknak a kezelését, válogatását, illetve az ezzel kapcsolatos infrastrukturális fejlesztéseket segíti - közölte az elnök hozzátéve, a társulás a jövőben egy biogáz erőművet vagy hulladékmegsemmisítőt szeretne uniós támogatás segítségével felépíteni.
    Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében évente 140 ezer tonna hulladék keletkezik, ebből közel megegyező mennyiségű üvegházhatású gáz keletkezik - hangzott el a fórumon. Ennek levegőszennyező hatása okozza az átlaghőmérséklet emelkedését, amely Magyarországon belül a megyében a legnagyobb mértékű, mintegy 1,7 Celsius fok.