Ervin napja van. | 2024.04.26

Mária Teréziára emlékeznek az uralkodó által alapított oktatási intézmények

2017-05-09 12:34:00

Jelmezes ünnepséggel emlékeznek Mária Terézia születésének 300. évfordulójára az uralkodó által alapított oktatási intézmények csütörtökön Bécs belvárosában.

    A Diplomáciai Akadémia, a bécsújhelyi (Wiener Neustadt) Theresianum Katonai Akadémia és a bécsi Theresianum a belvárosban, a Szépművészeti és a Természettudományi múzeumok között található Mária Terézia téren közösen ünnepelnek.
    A jelmezes diákoknak köszönhetően délután megelevenedik az udvar: az arra járók beszédbe elegyedhetnek a császári család számos tagjával és Mária Terézia befolyásos tanácsadóival is, akiktől az uralkodónő életéről és hatásáról tudhatnak meg többet. A programot zenei és táncos betétek színesítik. Csütörtökön este a Diplomáciai Akadémián tartanak ünnepséget. 
    A bécsi Musikvereinben június 23-ig látható az a kiállítás, amely Mária Terézia és a zene kapcsolatát, a zenei nevelését és zeneszerzők iránti elköteleződését mutatja be. Az emlékév keretein belül a Musikvereinben május 10-én Mária Terézia udvari zenéjét bemutató koncertet tartanak a Brahms teremben.