Csongor napja van. | 2024.04.16

Emmi: több támogatás juthat a fogyatékosságügyi szervezeteknek jövőre

2017-05-09 12:20:00

 Több támogatás juthat a fogyatékosságügyi szervezeteknek jövőre - mondta Nyitrai Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára az Országos Fogyatékosságügyi Tanács májusi ülésén.

    Az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságának az MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint a tanács tagjai megbeszélést folytattak az operatív programok kommunikációjáról, a beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézséggel küzdő, valamint a sajátos nevelési igényű gyermekek oktatásáról, továbbá a fogyatékossággal élőket ellátó intézmények kiváltásának folyamatáról. 
    Utóbbival kapcsolatban emlékeztettek: a kormány még az év elején döntött arról, hogy öt évvel lerövidíti, azaz felgyorsítja a kiváltási folyamatot, amelynek során nagyobb hangsúlyt kap a hozzáférés a helyi közszolgáltatásokhoz, valamint a foglalkoztathatóság biztosítása. 
    A kiváltási program első körében már 660 fogyatékossággal élő ember kiköltözött a nagy létszámú szociális ellátó intézményekből, a folytatást jelentő második körben mintegy 2500-an költözhetnek ki a jövő év végéig - írták, hozzátéve, hogy a kormány erre 21,8 milliárd forintot fordít. 
    Az ülésen Nyitrai Imre jelezte, május 5-én, az esélyegyenlőség napján ünnepélyes tanácskozás keretében egyeztetett a kormány a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsával (FESZT), valamint arról is, hogy a fogyatékosságügyi tanács előző találkozója óta megalakult a fogyatékos intézmények kiváltását koordináló testület.