Emma napja van. | 2024.04.19

Nehéz síkgeometriai feladatot is kaptak a diákok a matekérettségin: infók a második részről

2017-05-09 11:43:00

A középszintű matekérettségi hosszabb feladatainak többsége valószínűleg nem okoz majd problémát a vizsgázóknak, de a választható példák között van nehezebb feladat is. A fontos matematikai témák mind előkerülnek: van síkgeometria, sorozat, statisztika, egyenlet, függvények, koordinátageometria.

A kötelezően megoldandó feladatok az eduline által megkérdezett szaktanár szerint az érettségizők többségének nem okozhatnak nagy problémát, a választható feladatok azonban nehezebbek, „van olyan matekpélda, amelynél nagyon alaposan végig kell gondolni a megoldási folyamatot” - mondta.

Tavaly a középszintű matekérettségi második részében nagyon sok valószínűségszámítás volt, az idén visszavettek ebből a témakörből a feladatsor összeállítói, kevesebb kérdés kapcsolódik a valószínűségszámításhoz - mondta a szaktanár. Hozzátette: a legfontosabb matematikai témák - síkgeometria, sorozatok, statisztika, egyenletmegoldás, függvények - mind szerepelnek a feladatsorban.

Bár a pedagógusok tapasztalatai szerint a középszinten érettségizők többsége a koordinátageometriától tart a legjobban, az eduline-nak nyilatkozó szaktanár szerint az idei koordinátageometriai feladat könnyebb, mint az előző években. Hozzátette: a választható feladatok között van egy síkgeometriai is, amelyet valószínűleg kevesen fognak megoldani, mert nehéz átlátni, pontosan milyen megoldással lehet maximális  pontot szerezni.

Hány feladatot kell megoldani?

A középszintű matekérettségi második része két feladatcsoportból áll: a II/A rész három, egyenként 9-14 pontos feladatot tartalmaz, amelyek több részkérdésből állnak.

A II/B rész három, egyenként 17 pontos feladatot tartalmaz, amelyből a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető. "A feladatok a középszintű követelmények keretein belül összetett feladatok, általában több témakört is érintenek és több részkérdésből állnak" - olvasható az Oktatási Hivatal tájékoztatójában.

Forrás: eduline.hu