Emma napja van. | 2024.04.19

Május végéig zajlanak a Fülemülék éjszakája országos sorozat programjai

2017-05-05 11:16:08

A természetvédők az ország számos pontján, egész májusban várják madármegfigyelő programokkal, madárgyűrűzéssel az érdeklődőket a Fülemülék éjszakája sorozat keretében.

    Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában elmondta, hogy nem csak vidéken, de a nagyvárosokban és Budapesten is sok helyen lehet találkozni fülemülékkel, amelyeket egészen közelről, akár 4-5 méteres távolságból is meg lehet figyelni.
    A program szerint a települések nagyobb bokros területeire hirdetik meg az eseményeket, és a késő délutáni találkozó után néhány kilométeres sétával "cserkészik be" a madarakat. A programok között sok helyen madárgyűrűzés is szerepel, ilyenkor megpróbálják kézben is bemutatni a fülemüléket.
    Orbán Zoltán kiemelte, hogy a hideg tavasz miatt a fülemülék a szokásosnál 2-2,5 héttel később érkeznek, most jönnek az ország területére az első hímek, amelyeket a nőstények csak később követnek.
    A szakember elmondta, hogy először a hímek foglalják a területet, majd az átrepülő nőstényeket hangjukkal csalogatják le a biztonságos bokrosokba.
    A természetvédő arra is felhívta a figyelmet, hogy a fecskékhez vagy a fülemülékhez hasonló költöző madarak jelenléte a városokban azért is fontos, mert ezek a madarak kiemelt szerepet játszanak a kártékony rovarok elpusztításában is. Egy fecske vagy egy fülemüle Magyarországon való tartózkodása alatt nagyjából egy kilogramm rovart eszik meg, ha jönnek a fiókák, még ennél is többre van szükségük. "Úgy számoljuk, hogy ha az elmúlt 15 évben elveszett 800 ezer - 1 millió fecske Magyarországról, akkor az egy kilogramm rovarral számolva 800 - 1000 tonna rovar megmaradását jelenti" - figyelmeztetett a szakember.
    Az ország mintegy 50 helyszínén megrendezett Fülemülék éjszakája részletes programjairól az MME holnapján lehet bővebben tájékozódni.