Auguszta napja van. | 2024.03.29

Herczegh Anita a KézenFogva Alapítvány sportnapján járt

2017-05-04 12:38:00

A KézenFogva Alapítvány sport élménynapján vett részt kedden Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége. A rákosmenti Újlak utcai Általános Iskolában mintegy háromszáz XVII. kerületi 7-8. osztályos diák ismerkedett a fogyatékos sportok és sportolók világával.

    "Már ötödik alkalommal vállaltam el a KézenFogva Alapítvány rendezvényének fővédnökségét. Ezúttal is azt láttam, hogy a gyerekek, épek és fogyatékkal élők egyaránt nagyon élvezik a közös játékokat. Az ilyen programok segítenek abban, hogy a hétköznapokban megtanuljunk egymással élni, és megismerjük a fogyatékkal élők nehézségeit" - mondta Herczegh Anita újságíróknak.
    Hozzátette: azt tapasztalja, hogy a társadalom nyitott és befogadó, de mivel az emberek ritkán találkoznak ilyen helyzettel, általában nem tudják, mit kell tenniük. "Ezért is fontos, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban találkozzanak és sok időt töltsenek együtt fogyatékkal élő társaikkal. Természetesé kell tenni életünkben a lelki akadálymentesítést is, mert egymás életét akkor tudjuk könnyebbé tenni, ha megtapasztaljuk, milyenek vagyunk".
    A köztársasági elnök felesége szólt arról, hogy az egészséges gyerekek nagyon sokat tudnak tanulni fogyatékkal élő társaiktól, például kitartást és erőfeszítést.
    A rendezvényen beszédet mondott Dunai Mónika fideszes országgyűlési képviselő, aki kiemelte, hogy a KézenFogva Alapítvány immár 23 éve tevékenykedik a fogyatékkal élők fizikai és lelki akadálymentesítése érdekében. Beszámolt arról, hogy a XVII. kerületben dolgozó pedagógusok munkáját olyan akkreditált programmal támogatják, amely segít feldolgozni a fogyatékosság ügyét.
    A sport élménynap megnyitóján a köztársasági elnök felesége a hétéves, fogyatékkal élő Ujpál Dalmával boccia játékban vett részt. A kislány a Mexikói úti Mozgásjavító Iskola második osztályos diákja, kitűnő tanuló és az idei évtől segíti a KézenFogva Alapítvány munkáját. Herczegh Anita Pordán Ákos, a KézenFogva Alapítvány ügyvezető igazgatója kíséretében megtekintette a sportnap helyszíneit az iskola épületében, köztük egy cselgáncs-bemutatót és látássérültekkel folytatott asztalitenisz-mérkőzést.
    A rendezvényen volt kerekesszékes tenisz Németh Roland paralimpikon részvételével, kerekesszékes akadálypálya, ülőröplabda, parajudo egy másik paralimpikon, Burányi Flóra közreműködésével, valamint zumba is, Sárai Rita kerekesszékes zumbaoktatóval.
    A KézenFogva Alapítvány sport élménynapján részt vett mások mellett Riz Levente, Rákosmente polgármestere, Várkonyi Attila (Dj Dominique), az alapítvány arca, valamint Náksi Attila zenész is.