Gedeon napja van. | 2024.03.28

FM: mintegy 40 ezer hektárt sújtott fagykár

2017-05-03 10:18:34

A szélsőséges időjárás és a nagy hideg miatt mintegy 40 ezer hektárt sújtott fagykár, az érintett termelők nehéz év elé néznek - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatornának.

    Ismertette: 10 ezer hektárnyi alma-, 8-9 ezer hektárnyi szőlő-, kétezer hektárnyi szilva- és 1700 hektárnyi meggyterület károsodott, szinte minden gyümölcskultúrában kár keletkezett néhány száz hektáron. Ilyenkor az agrár kárenyhítési alap, illetve a biztosítások, kedvezményes hitelek segítenek a termelőknek átvészelni a nehéz hónapokat.
    Beszélt arról is, hogy a tavaszi vetésekkel jól haladnak a gazdák: a tavaszi árpa, a burgonya, a borsó, a zab és a cukorrépa vetése befejeződött, és végéhez közeledik a napraforgóé is. A szójának mintegy fele is a földben van már. A kukoricánál még mintegy 20 százalék van hátra, ez 200 ezer hektáros területet jelent. 
    A vetésszerkezetről szólva elmondta, hogy a kukorica vetésterülete csökkent, döntően a GMO-mentes szója javára történt 70-80 ezer hektáros eltolódás. A GMO szójából 500-600 tonna érkezik Magyarországra, kiváltásához alternatív növényekre van szükség. Az a cél, hogy a takarmányozásban is teljesen GMO-mentes legyen Magyarország. A kormány a közelmúltban egy fehérjeprogram kidolgozásáról döntött, ennek tudományos-szakmai előkészítése zajlik - mondta a miniszter.