Csongor napja van. | 2024.04.16

Döntőjéhez érkezett az első országos Esterházy történelmi verseny

2017-05-03 05:56:33

Ma tartják az első országos Esterházy kreatív történelmi verseny döntőjét Kismartonban, ahol 14 csapat méri össze tudását.

    Az MTI-hez eljuttatott tájékoztató szerint Az Esterházy család - egy kivételes karrier a 17. században mottóval megrendezett verseny célja, hogy a gyerekek önálló kutatás segítségével, kreatív eszközök felhasználásával ismerjék meg az Esterházy család történetét, Magyarország történelmét. 
    A versenynapon az országosan induló több mint 100 csapatból bejutott 42 tizedik osztályos gimnazista méri össze tudását 14 csapatban nyolc vidéki, öt budapesti és egy határon túli iskola képviseletében. A diákok digitális címerrel és díszlettel, "hozott kincs" készítésével és werkfilmmel készülnek a döntőre. 
    A háromtagú csapatok történelmi háttértudása mellett kreativitásban, előadó- és vitakészségben, a fotó- és filmkészítési technikák, valamint a közösségi média használatának jártasságában méri össze erejét az egész napos versenyben a szakmai zsűri előtt. Az első három helyezett csapat tagjai digitális eszközök mellett jutalomként júliusban részt vehetnek az egyhetes Esterházy Summer University-n. 
    A verseny együttműködő partnerei a Klebelsberg Központ, az MTA Történettudományi Intézete, az MTA Könyvtár és Információs Központ, az Arcanum Adatbázis Kft. valamint a Nemzeti Levéltár.