Emma napja van. | 2024.04.19

Őrizetbe vettek az ukrán hatóságok egy odesszai csoportot terrortámadás előkészítésének gyanújával

2017-05-02 16:30:00

Az ukrán hatóságok őrizetbe vettek kedden Odesszában egy csoportot, amelynek tagjait azzal gyanúsítják, hogy terrorcselekményeket és diverzáns akciókat terveztek végrehajtani - közölte az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU).

    Az SZBU sajtószolgálata egyelőre annyit hozott nyilvánosságra, hogy a biztonsági szolgálat operatív részlegének munkatársai az SZBU alá tartozó Alfa különleges egységgel együttműködve a reggeli órákban fogtak el egy csoportot a dél-ukrajnai megyeszékhelyen. A sajtószolgálat hozzátette, hogy "alapos a gyanú" ellenük. Azt, hogy hány embert vettek őrizetbe, nem közölték. 
    Az ukrán hatóságok egész Odessza megyében megerősítették a szolgálatot kedden, mivel május 2-án van a harmadik évfordulója azoknak a zavargásoknak, amelyek a megyeszékhelyen ezen a napon történtek, s amelyeket az orosz propaganda rendszerint "ukrán nacionalista pogromként" emleget. Kijevből és a kelet-ukrajnai Dnyipro városából érkezett rendőri erősítés a megyébe. Jelenleg csak a megyeszékhelyen több mint háromezer rendfenntartó van szolgálatban.   
    A 2014. május 2-án történt zavargásokban összesen 48-an vesztették életüket és mintegy 250-en szenvedtek sérüléseket. A kijevi európai integrációt követelő tüntetők melletti, békésnek indult demonstráció tagjai közül ketten vesztették életüket lőtt sérülésektől. 
    Az ukrán média által akkortájt közzétett videofelvételek tanúsága szerint három éve Odesszában agresszív, sportos öltözékű férfiak indultak meg a békés Kijev-párti megmozdulás leverésére. A megmozduláson azonban ott voltak a fővárosi Majdan-tüntetéseken alakult radikális nacionalista szervezet, a Jobboldali Szektor (PSZ) aktivistái, akik összecsaptak a demonstráció leverésére érkező oroszbarát provokátorokkal, utóbbiak emiatt bemenekültek a szakadárok által már addigra megszállt szakszervezeti székházba. Ekkor már javában tartottak az épületfoglalásokkal együtt járó, Oroszországtól kapott AK-100-as gépkarabélyokkal felszerelt oroszbarát szakadárok előrenyomulásai az ország délkeleti részén, Donyeck és Luhanszk megyében. Kijev szerint a Kreml azt tűzte ki célul, hogy a Krím önkényes elcsatolása után Ukrajna keleti felében a megyék többségét is leválasztja az országról, amelynek új politikai vezetése az európai integrációs irányvonalat, a Nyugathoz közeledést választotta.      
    Ukrán források szerint az odesszai székházban lévő szakadárok lőfegyverekkel lőtték az őket oda bekergető Kijev-pártiakat, majd máig ismeretlen okból az épületben tűz ütött ki, amit vagy egy bedobott, vagy odabent gyártott Molotov-koktél okozhatott. Ezt követően az épületben lévő szakadárok az ablakokon keresztül próbáltak kimenekülni az épületből, többen úgy vesztették életüket, hogy lezuhantak. A hatóságok vizsgálata szerint a legtöbb halálos áldozat füstmérgezés következtében vesztette életét, égési sérülésekbe senki sem halt bele, ahogy azt az orosz média állítja. Felvetődött emiatt a gyanúja annak is, hogy valamilyen vegyszer volt az épületben, ami kigyulladt, és az okozta sok ember fulladásos halálát, ez azonban máig nem bizonyított. 
    Megfigyelők szerint a tragikus esemény azért rendkívül fájó Moszkvának, mert a tragédia után minden szeparatista törekvés elhalt Odesszában és környékén.