Márk napja van. | 2024.04.25

Londoni elemzők: erőteljesen kezdte a második negyedévet a közép-európai EU-gazdaságok feldolgozóipara

2017-05-02 16:19:00

Londoni pénzügyi elemzők szerint az európai feltörekvő térség friss gyáripari aktivitási mérőszámai azt jelzik, hogy a közép-európai EU-gazdaságok feldolgozószektorai erőteljesen kezdték a második negyedévet.

    Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai közölték, hogy a cég által a magyar, a cseh, a lengyel, az orosz és a török gyáriparra kiszámított, GDP-súlyozással mért beszerzésimenedzser-index (BMI) átlaga áprilisban 52,4-re csökkent a márciusi 53,1-ről. 
    A ház azonban a térségi átlagon belül külön méri a magyar, a cseh és a lengyel feldolgozószektor súlyozott BMI-átlagát, amely a múlt hónapban 54,8-ról 55,2-re emelkedett.
    A cég számítási módszere szerint ez éves összevetésben 8 százalék körüli átlagos feldolgozóipari teljesítménynövekedést vetít előre a következő hónapokra e három gazdaságban.
    Az 50 feletti BMI-mutatók a vizsgált gazdasági szektorok kibocsátásának bővülésére utalnak.
    A Capital Economics londoni elemzői hangsúlyozzák, hogy a térség gyáripari BMI-felmérései az utóbbi időben túlbecsülték ugyan a szektor tényleges kibocsátását, de az új aktivitási adatok ennek ellenére is arra vallanak, hogy a közép-európai gazdaságok növekedése a második negyedév elején is erőteljes maradt.
    A ház szerint külön biztató az is, hogy az áprilisi közép-európai BMI-indexeken belül a termelői árak részindexe lefelé mozdult, ami alátámasztja azt a várakozást, hogy a térségben enyhülni fog az inflációs nyomás a második negyedévben.
    A Capital Economics londoni elemzői szerint ez visszafoghatja a közép-európai jegybankok monetáris politikájának normalizálásához fűződő piaci várakozásokat.
    Magyarországon más nagy londoni házak már most sem számolnak a monetáris politika érdemi szigorításával a belátható előrejelzési távlatban.
    A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői szerint lehetséges, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a jelenlegi enyhe alapállásról később semlegesebb monetáris politikára tér át, és a következő kamatdöntő ülések közleményeiből az MNB már kihagyhatja az utalást a nem konvencionális, célzott eszközökkel végrehajtandó további enyhítések lehetőségére, de csak akkor, ha az euróövezeti jegybank (EKB) is így tesz.
    A JP Morgan elemzői szerint az MNB 2018 második negyedévétől megkezdheti az enyhítési elemek eltávolítását a monetáris politikából, például a nem konvencionális eszközökkel végrehajtott enyhítési lépések visszafordításával, de a ház szerint a jelenleg 0,9 százalékos jegybanki alapkamat emelése 2019 előtt valószínűtlen.