Gedeon napja van. | 2024.03.28

Közgyűlés: Középpontban a közbiztonság

2017-05-02 12:41:19

A megyei közgyűlés csütörtöki ülésének keretében adták át a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Közbiztonságáért Díjat. Az ünnepségen részt vett dr. Töreki Sándor, rendőr dandártábornok, az országos rendőr-főkapitány bűnügyi helyettese és dr. Vereckei Csaba, rendőr dandártábornok, megyei rendőr-főkapitány, aki ezt követően beszámolt a testületnek megyénk közbiztonságának a helyzetéről.

A közgyűlés határozatképességének megállapítását követően Török Dezső, a közgyűlés elnöke adott tájékoztatást a legutóbbi ülés óta eltelt időszak fontosabb programjairól, döntéseiről (az érdeklődők a www.baz.hu honlapról tájékozódhatnak). Ezt követően a napirend elfogadásával folytatódott az ülés.

A közgyűlés döntése alapján a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Közbiztonságáért Díjat dr. Antal István, rendőr ezredes, encsi rendőrkapitány és Kszel Gábor, címzetes rendőr főtörzszászlós, a diósgyőri rendőrőrs  járőrvezetője vehette át  a megyei közgyűlés elnökétől és a megyei főkapitánytól.

1692_0_680.jpg

Az elöljárók és a kitüntetettek

Az ünnepélyes pillanatokat követően dr. Vereckei Csaba tartott beszámolót megyénk közbiztonságának a helyzetéről. Tíz évvel pörgette vissza az időt. Kinevezése emlékeinek a felidézésével, s mérleget vonva kijelentette: ez alatt az idő alatt kiszámítható, egyenletes teljesítményt nyújtott az állomány, amelyhez az elmúlt években javuló teljesítmény is társul. Kiemelte, hogy az elmúlt öt évben szinte a felére esett a bűncselekmények száma. Tavaly javult a felderítési és eredményességi mutató.  Az országos főkapitány értékelése szerint kivételes teljesítményt nyújtottak, mindezt úgy, hogy jelentős létszámmal vettek részt a déli határ védelmének a megerősítésében. „Büszkék vagyunk az eredményekre”- jelentette ki dr. Vereckei Csaba. Jól eső érzés, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében felemelt fejjel járhatnak a rendőrök, élvezik a törvénytisztelő állampolgárok bizalmát.

1692_1_680.jpg

Katonásan lényegretörő beszámolót tartott a főkapitány

Dr. Töreki Sándor örömmel nyugtázta a megyénkben észlelhető összefogást, megköszönte a támogatást, kitért a polgárőrség segítségére. Bejelentette, hogy az elöljáró kiemelkedőre értékelte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság 2016-os teljesítményét.

A közgyűlés mind a három frakciója elismeréssel szólt a rendőrség teljesítményéről. A képviselők számos kérdést tettek fel a főkapitánynak, majd a testület  egyhangúlag elfogadta a beszámolót.

1692_2_680.jpg

Szavazás

A közgyűlés  a kitüntetéseinek alapításáról és az adományozás rendjéről szóló rendeletet módosítva úgy döntött, hogy tekintettel Kossuth Zsuzsanna, az 1848-49-es szabadságharc hadikórházainak szervezője, az első főápolónő születésének 200. évfordulójára 10 emlékplakettet adományoz, illetve elkészíttetik a domborművét.

A közgyűlés keretében tájékoztató hangzott el a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal tevékenységéről, kiemelten a földművelésügyi és erdőgazdálkodási osztály munkájáról, az élelmiszerbiztonság és állategészségügy, a munkaerőpiac, valamint a lakosság egészségügyi állapotáról. Dr. Lukács Irén, főigazgató szóbeli kiegészítésében kiemelte, hogy megyénk mind a 358 településén ellátják az előírt feladatokat.  A kormány közigazgatási koncepciójának megfelelően az elmúlt években számos hatáskör került át a központi államigazgatási szervektől a kormányhivatalokhoz.  Január 1-től valamennyi munkatárs állami tisztviselői státuszba került. A főigazgató értékelése szerint sok munkával sok és hasznos eredményt értek el. A közgyűlés tudomásul vette a tájékoztatót.

1692_3_680.jpg

Dr. lukács Irén szólt a megyei kormányhivatal munkájáról

Módosították a megyei fejlesztési ügynökség rövidített nevét, amely  Bora  94 Nonprofit Kft. lett, s a cégbírósági bejegyzést követően válik hivatalossá.

A közgyűlés úgy döntött, hogy felterjesztési jogával élve kezdeményezi a 2006 őszi eseményekkel kapcsolatban egy közkegyelmi törvény megalkotását.