József napja van. | 2024.03.19

Új műtéti módszer az SZTE sebészeti klinikáján tüdőbetegeknek

2017-05-02 10:00:54

Elsősorban tüdőrákos betegek felépülését teszi gyorsabbá az a műtéti eljárás, amelyet a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) sebészeti klinikáján vezettek be - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.

    A közlemény szerint az új eljárást az év eleje óta 23 olyan páciensnél alkalmazták, aki nem szorult mesterséges lélegeztetésre. A tüdőlebeny eltávolítását a lehető legkisebb metszést ejtve végezték el a betegeken.
    Hozzátették: a leggyakrabban tüdőrákos betegek esetében történik tüdőlebeny-eltávolítás. Az új műtéti eljárás biztonságos, onkológiailag is megfelelő eredményeket biztosít - írták, jelezve: a műtéti technikában nincs komoly eltérés a szegedi klinikán másfél éve alkalmazott tüdőlebeny-eltávolítási módszerhez viszonyítva, a jelentős különbség a műtét során alkalmazott érzéstelenítésben van.
    A Furák József egyetemi docens, valamint Molnár Zsolt professzor és Szabó Zsolt, az Aneszteziológiai és intenzív terápiás intézet orvosainak együttműködésével kidolgozott új műtéti módszer révén a betegek másfél nappal rövidebb időt töltenek kórházban. A lábadozás lényegesen gyorsabb: már közvetlenül a beavatkozás utáni időszakban is látható, hogy a páciensek könnyebben viselik a műtéti megterhelést, ami kihat a későbbi időszakra is - áll a közleményben.