Emma napja van. | 2024.04.19

Várhatóan jövő év májusától működik az egész országra kiterjedő jégkármérséklő rendszer

2017-05-02 08:19:07

Várhatóan jövő év májusától működik az egész országra kiterjedő talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer, jelenleg ugyanis még csak Baranya, Somogy és Tolna megyében működik ilyen rendszer - közölte a Nemzeti Agárgazdasági Kamara (NAK) elnöke az M1 aktuális csatorna kedd reggeli hírfolyamában.

    Győrffy Balázs elmondta: a rendszer fejlesztésére egyedüliként a NAK pályázott, ennek alapján az agrárkamara működteti majd várhatóan az országos jégkármérséklő rendszert. A pályázat eredménye legkésőbb június végére várható. A rendszer úgy működik, hogy az ország területét felosztják egy 10-szer 10 kilométeres négyzethálós területre, a metszéspontokban helyeznek el jégesőelhárító talajgenerátorokat, ebből 984 működik majd a rendszerben. 
    Ez utóbbi szerkezetekkel biztosítható az esetleges jégeső okozta károk mérséklése nemcsak a mezőgazdaságban, hanem például a gépkocsik és az épületek esetében is. A jégesőelhárítás során a talajfelszínen működő generátorokkal ezüstjodid kristályokat gyártanak, ezeket juttatják nagy koncentrációban a jégszemek kialakulását megelőzően a zivatarfelhőkbe. Így - több jégszem keletkezik - és mérsékelhető az esetleges kártétel.
    A kárelhárítás a gazdálkodók számára ingyenes lesz. A költségeket - ami előreláthatólag évente mintegy 1,5 milliárd forintra rúg majd - a Kárenyhítési Alapból finanszírozzák. A mostani beruházás összköltsége pedig mintegy 1,8 milliárd forint. Mindennek nyomán pedig évente mintegy 50 milliárd forint termelési értéket lehet megóvni a mezőgazdaságban - mondta a NAK elnöke.