József napja van. | 2024.03.19

Kikiáltásának hatvankilencedik évfordulóját ünnepli Izrael

2017-05-02 07:47:09

Kitüntetések átadásával, légi parádéval és grillezéssel ünneplik Izraelben az ország kikiáltásának hatvankilencedik évfordulóját.

    Hétfő este tűzijátékok, ünnepi koncertek és házibulik váltották fel a mártírokra, elesett katonákra és a terror áldozataira emlékező gyászbeszédeket, Izrael-szerte megkezdődött az "ország születésnapja". 
    Az egész napos ünnepségsorozat esti megnyitásán, a jeruzsálemi Herzl-hegyen megrendezett ünnepségen az ország képviseletében tizenkét, valamely területen a társadalomban élenjáró izraeli gyújthatott meg egy-egy fáklyát: volt köztük a szervátültetésben különösen sikeres arab sebészprofesszor, startup-guru, neves énekes, focista, rákos gyerekeket segítő alapítvány megteremtője és etióp származású katonatisztnő is. 
    Az izraeli parlament, a kneszet házelnöke, Juli Edelstein beszédében a társadalom egységére hívta fel a figyelmet: "Meg kell értenünk, hogy életünkben nem minden jobb- vagy baloldali, nem minden jobboldali fasiszta, és nem minden baloldali áruló. Ez az elfogadhatatlan gondolkodásmód megosztottsághoz vezet és pusztulást hoz ránk"- hangsúlyozta. 
    Kedden az egész ország fölött légi parádékkal folytatódnak az ünnepségek, majd katonáknak adnak át kitüntetést. 
    Délben a hagyományos nemzetközi bibliai vetélkedő döntője következik, ahol a Bibliáról Izrael- és világszerte a legtöbbet tudó gyerekek mérhetik össze tudásukat, majd maga a miniszterelnök és az oktatási miniszter is köszönti a győzteseket. 
    A függetlenségi nap hivatalos zárásaként minden évben átadják Jeruzsálemben a legmagasabb helyi elismerést, az Izrael-díjat. Idén a sport kategóriában az ötszörös magyar olimpiai bajnok, Keleti Ágnes nyerte el ezt a megtiszteltetést. 
    Az ország népe az utóbbi évtizedekben kialakult szokások szerint szabadtéri hússütéssel ünnepli az "ország születésnapját". Ezen a napon füstbe borulnak a közparkok, a házak kertjei és az erdei tisztások: mindenütt lelkesen grillező, faszénparázs fölé hajoló családokat és baráti társaságokat lehet látni. 
    Az izraeli függetlenségi napon az ország kikiáltását a héber, és nem a nyugati világban használt naptár szerint ünneplik. Noha Izrael 1948. május 14-én deklarálta függetlenségét és önálló államiságát, de ez a héber naptár szerint ijár hónap ötödik napjára esett. Később az ünnep időpontját a szombati pihenőnap elkerülése érdekében módosították az ijár hónap harmadik és hatodik napja közötti első megfelelő napra. Ezen számítások szerint idén az ünnep május másodikára esett.