Gedeon napja van. | 2024.03.28

Londoni elemzők: derűlátó piaci hangulatban kezdődött a kampány utolsó hete

2017-05-01 17:50:00

Piaci derűlátást tükröznek a francia elnökválasztási kampány utolsó hetének kezdetén a francia államadós-kockázat mérőszámai.

    Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató cég, az IHS Markit hétfői kimutatása szerint a francia államadósság-törlesztési leállás rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama az elnökválasztás első fordulója után eltelt egy hétben 22,9 bázisponttal 33 bázispont alá csökkent.
    Ez azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollárnak megfelelő névértékű francia államkötvény csődbiztosítása most nem egészen 33 ezer dollárba kerül a piacon az irányadó ötéves lejáratra, csaknem 23 ezer dollárral kevesebbe, mint az első forduló előtti hét végén.
    A fejlett ipari térség szuverén adósai esetében egy hónap alatt is jelentős ingadozásnak számít a CDS-tranzakciók húsz pontot meghaladó árfolyamváltozása. 
    Az április 23-án tartott első fordulóban a legtöbb szavazatot Emmanuel Macron független centrista EU-párti jelölt kapta, megelőzve a második helyen továbbjutott Marine Le Pent.
    Az első forduló előtt a piaci szereplők a francia befektetési eszközöket terhelő komoly politikai kockázatnak tartották azt a lehetőséget, hogy Le Pen mellett esetleg a radikális baloldali jelölt, a szintén EU-ellenes Jean-Luc Mélenchon jut a második fordulóba.
    A francia szuverén CDS-tranzakciók árazásának jót tettek azok az egybehangzó előrejelzések is, amelyek Macron kényelmes győzelmét vetítik előre az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában.
    Az idei év első hónapjaiban, az elnökválasztás közeledtével gyorsuló ütemben romlottak a francia államadós-kockázat mérőszámai. Január vége és február vége között például a francia szuverén CDS-tranzakciók középárfolyama 26 bázisponttal 66 bázispontra - a jelenlegi díjszabásnak éppen a kétszeresére - emelkedett, és magasabb volt, mint sok nem EU-tag feltörekvő gazdaságé.
    A francia CDS-árazások kilengése azonban elsősorban a vezető ipari hatalmak csoportján belül volt kirívó, és a díjszabás az elmúlt egy hét markáns javulása után is még meghaladja a legjobb adósnak tekintett gazdaságokét.
    A Markit kimutatása szerint Németország szuverén CDS-tranzakcióinak díja jelenleg 17 bázispont környékén mozog, a brit, az amerikai és a japán CDS-kontraktusok középárfolyama 22-25 bázispont közötti szinteken jár.
    Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics helyzetértékelése szerint Macron vezető helye az első forduló után enyhítette azokat a félelmeket, hogy Franciaország éles kanyarral irányt vesz a populizmus felé, ám Franciaországot a piac ettől függetlenül sem tartja már olyan hitelképességű államadósnak, mint korábban, elsősorban a magas és növekvő közadósság-ráta és a szintén makacsul magas strukturális államháztartási hiány miatt.
    A ház kiemeli azt is, hogy a francia gazdaság növekedési üteme éves átlagban épphogy meghaladta az 1 százalékot az euró meghonosítása óta, és gyakran az euróövezeti átlagot sem érte el.