Gedeon napja van. | 2024.03.28

Meghalt a világ legöregebb, 146 éves embere

2017-05-01 16:15:00

Elhunyt az az indonéz férfi, aki anyakönyve szerint 146 éves volt, és ő lehetett a világ legidősebb embere - adta hírül hétfőn a BBC.

    Sodimedjo 1870 decemberében született. Indonéziában azonban csak 1900 óta jegyzik hivatalosan a születési időt, és a korábbi időkben számos hibás anyakönyvezés történt.
    Indonéz illetékesek azonban közölték, hogy a férfi dokumentumai valódiak. Sodimedjo romló egészsége miatt április 12-én kórházba került, de hat nap múlva kérte, hogy engedjék haza. "Amióta hazatért, csak néhány kanálnyi kását és kevés folyadékot fogyasztott (...) később pedig már nem fogadta el az ételt és italt" - mondta unokája.  
    Amikor Sodimedjót tavaly a hosszú élet titkáról kérdezték, azt válaszolta, hogy a kulcs a türelem, és "azért éltem hosszan, mert olyanok vesznek körül, akik szeretnek engem és gondoskodnak rólam". 
    A férfi, aki élete végéig erős dohányos volt, négy feleségét, 10 testvérét és összes gyermekét túlélte. Falujában helyi hősként ismerték, aki arról volt híres, hogy történeteket mesélt a japán és holland gyarmatosítók ellen vívott harcokról.