Ervin napja van. | 2024.04.26

„Emlékezz velünk” – Tisztelgés ’56 mártírjai előtt Kazincbarcikán

2017-04-29 06:11:20

Április huszonnyolcadikán a Hotel Lukács konferencia termében vehették kezükbe a résztvevők „Az 1956-os forradalom kazincbarcikai eseményei”-t bemutató kiadványt, amely a megtorló kommunista diktatúra ügyészségének vádirata, és bíróságának ítélete alapján készült.

A megszálló szovjet hadsereg fegyvereivel visszatért kommunista igazságszolgáltatás súlyos börtönévekkel sújtja a forradalmárokat, akiknek volt merszük a barcikai munkásparadicsomban - amelyet átszőtt a Rákosi-diktatúra rettegett politikai rendőrsége az ÁVH - a kommunista diktatúra ellen fellépni, a rendőrséget lefegyverezni, nemzetőrséget szervezni.

Flórián Ambrus és társainak bátorsága megmutatta, hogy azon a településen is lehetett forradalmat”csinálni”, amelynek lakosai hűek a Rákosi-diktatúrához, és mai napig hűek a hazug kommunista eszmékhez.

Kazincbarcika még nem nézett szembe a múlt bűneivel, nem követte meg őszintén a vörösterror áldozatait.

A kiadvány alapjául szolgáló kordokumentumokat nehéz volt megszerezni, mert a kommunista bűnözők személyiségi jogait a törvények az áldozatok jogainál is jobban védik.

Az események kutatása során kiderült, hogy az 1956-os vádiratot aláíró ügyész 2008-ban halt meg, és állami temetésben részesült.

A tanácskozás résztvevői hiánypótló kiadványt vehettek kezükbe egy olyan településen, amelynek mindennapjait a munkásmozgalmi múlt határoz meg, amelynek példaképei, díszpolgárai, egy-két kivételtől eltekintve kommunista.

A kazincbarcikai köztéri szimbólumokban nem jelenik meg a magyar nemzet autentikus történelme, helyette fasárkány, faunikornis, Kun Béla átkeresztelt lovasszobra jeleníti meg ennek a városnak a gyökértelen, utópisztikus közgondolkodását.

A programsorozatról korábban megjelent írások, képek, videók, a linkre kattintva megtekinheti:

Kazincbarcika 1956-os hőseire emlékeztek

Budapesten folytatódott a KAFE programsorozata (video)

Kazincbarcika '56-os eseményeiről tartottak előadást (videó)

Kazincbarcika '56-os eseményeiről tartottak előadást (képtár)

Budapesten folytatódott a KAFE programsorozata (képtár)