Auguszta napja van. | 2024.03.29

A Költségvetési Tanács nem kifogásolja az idei költségvetés módosítását

2017-04-27 18:05:58

A Költségvetési Tanácsnak (KT) a 2017. évi központi költségvetéséről szóló törvény módosítását tekintve nincsenek olyan ellenvetései, amelyek indokolnák, hogy a dokumentummal kapcsolatban jelezze az egyet nem értését - közölte a testület az MTI-vel csütörtökön.

    A tanács az egyhangú döntéssel kialakított véleményében rögzíti: az előirányzat-változások azonos mértékben növelik a központi alrendszer bevételi és kiadási főösszegét, ezáltal az államháztartás pénzforgalmi hiánya és adóssága nem változik. A tanács - figyelemmel egyebek mellett a hatéves bérmegállapodásra, az adócsökkentésekre, a költségvetési tervezéshez képest magasabb gazdasági növekedésre és inflációra, valamint az állami földeladásokból származó többletbevételekre is - a bevételi és kiadási előirányzatok változását megalapozottnak tartja.
    A tanács az államháztartás 2017. évi európai uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycélját a bevételi és a kiadási előirányzatok változtatásával együtt is teljesíthetőnek látja.
    A KT megítélése szerint az államadósság-szabály is teljesül, mivel a változatlan árfolyamon számított GDP-arányos bruttó államadósság 2017 végére várhatóan csökken az egy évvel korábbihoz képest.
    A tanács az indoklásban kitér arra: a változtatások összesen 175,8 milliárd forint forrásbővítést (bevételi előirányzat növelést és kiadási előirányzat csökkentést) és ezzel egyező forráslekötést (bevételi előirányzat csökkentést, kiadási és tartalék előirányzat növelést) tartalmaznak. A módosításban szereplő kiadási és bevételi előirányzat-változtatások így nem érintik a pénzforgalmi hiányt - olvasható a KT dokumentumában.
    A tanács egyetért azzal, hogy a tervezet a kiadási előirányzatokat a várhatóan keletkező többletforrásnál kisebb mértékben emeli meg, azaz növeli a tartalékokat, vagyis az országvédelmi alap, valamint a rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzatát. A megfelelő tartalékolás segíti a költségvetés - benne a hiánycélnak s az adósságmutató csökkentésének - biztonságos végrehajtását, a bevételek esetleges alulteljesüléséből eredő kockázatok kezelését.
    Az idei első három havi költségvetési folyamatok alapján a tanács nem tartja kizárhatónak, hogy 2017-ben a hiánycélt nem veszélyeztető további költségvetési mozgástér alakul ki a bevételek kedvező alakulása, illetve egyes tervezett kiadások alulteljesülése nyomán.
    Erre tekintettel a testület javasolja, hogy a fél éves adatok alapján a kormány vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy - amennyiben a 2017-es költségvetési folyamatok azt megengedik - a kiadási oldalon megvalósítható-e egyes jövő évre tervezett kiadások előrehozása. Ez egyben hozzájárulna ahhoz, hogy a következő évi hiánycél biztonságosan elérhető legyen - olvasható a KT véleményében.