Gedeon napja van. | 2024.03.28

80 millió európai munkahelyet veszélyeztetnek a hamis termékek

2017-04-25 09:31:21

 

A hamisítás Európában 80 millió munkahelyet veszélyeztet, az illegális tevékenység évente csaknem 50 milliárd eurót tesz ki, az értékesítés 7,4 százalékát érinti - hívja fel a figyelmet a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület(HENT)a szellemi tulajdon világnapja alkalmából kiadott keddi közleményében.

    Az Európai Unió gazdaságának gerincét továbbra is a szellemi tulajdonjogokhoz (IPR) köthető iparágak alkotják, 130 ezer európai uniós vállalkozás adatait vizsgáló korábbi kutatásból kiderült, hogy a gazdasági összteljesítmény mintegy 40 százaléka (4700 milliárd euró) és a harmadik országokba irányuló export 90 százaléka innen származik.
    Németh Mónika, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) titkára a közleményben kiemelte: a szellemi tulajdonjogokhoz köthető iparágakban működő kkv-k esetében gyakorlatilag a szellemi tulajdonjog adja a vállalkozás tőkeerejét, amelyet a hamisítás térnyerése könnyen megsemmisíthet.
    Az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatalának (EUIPO) egyik korábbi jelentéséből az is kiderült, hogy Magyarországon évente 230 milliárd forint esik ki közvetlenül a kalózkodás és hamisítás különböző fajtái miatt, ami az értékesítés 12 százalékát teszi ki, emellett ennek tudható be 11 ezer hazai munkahely megszűnése is.
    A közlemény szerint optimizmusra adhat okot, hogy a mintegy 17 százalékos növekedésnek köszönhetően tavaly több mint négyezer védjegybejelentés érkezett a hivatalhoz, a bejelentések 70 százalékát vállalatok tették, ezek háromnegyede a mikro- és kisvállalkozói szektorhoz tartozik.