Auguszta napja van. | 2024.03.29

Török népszavazás nemzetközi visszhangjáról beszélt telefonon Erdogan és Duda

2017-04-25 09:16:00

Az elnöki rendszer bevezetéséről döntő török népszavazás nemzetközi visszhangjának kérdését is megvitatta hétfőn Andrzej Duda lengyel és Recep Tayyip Erdogan török elnök, a török államfő által kezdeményezett telefonbeszélgetésről a lengyel elnöki hivatal adott ki közleményt.

    A több mint félórás - a kétoldalú kapcsolatokat is érintő - beszélgetés során Andrzej Duda a török népszavazásra vonatkozóan aláhúzta "az európai államok közötti bizalom és párbeszéd újjáépítésének jelentőségét, ami a kölcsönös tisztelet és biztonság megőrzése miatt is fontos".
    A közlemény szerint a lengyel államfő fontosnak nevezte azt is, hogy Törökország "teljesítse a NATO-ban vállalt szövetségesi kötelezettségeit, és együttműködjön az Európai Unióval (EU) a migrációs válságot illetően".
    Andrzej Duda jelenleg Mexikóban tesz hivatalos látogatást.
    Az április 16-ai török népszavazást az EBESZ és az Európa Tanács a nemzetközi normáknak nem megfelelőnek minősítette. Több vezető nyugat-európai politikus úgy értékelte, hogy Törökország a népszavazás lebonyolítása miatt eltávolodik az EU-tól.
    A lengyel külügyi tárca múlt kedden nyilatkozatot adott ki, mely szerint Lengyelország "tudomásul veszi" a népszavazási eredményt, ennek hivatalos megerősítését várja, és Törökországot "a NATO-ban, valamint a szélesebb értelemben tekintett biztonsági struktúrában stratégiai partnerének" tartja.