Emma napja van. | 2024.04.19

Francia elnökválasztás nagy lehetőség Európának, hogy lendületet kapjanak az új típusú megoldások

2017-04-25 08:14:00

A franciaországi elnökválasztás első fordulójának eredménye nagy lehetőséget jelent Európának, az új típusú megoldásokról szóló gondolkodás ugyanis most új lendületet kaphat - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn telefonon az MTI-nek.

    A tárcavezető nyilatkozatában kifejtette: a franciaországi elnökválasztás első fordulójának eredménye nagyon komoly tanulságokat hordoz Európa számára: világossá vált, hogy a franciák elutasítják az eddigi európai politikai megközelítéseket. A két nagy francia párt, amelyek eddig meghatározták Franciaország, Európa politikáját, a szavazatoknak mintegy egynegyedét kapták összesen. Ez világosan mutatja, hogy a francia polgárok is új megoldásokat keresnek Európa jövőjére nézve - vélekedett.
    Szijjártó Péter úgy látja, a franciák világos döntést hoztak arról, hogy az a politikai irányvonal, amely a nehézségekhez vezetett Európában, nem jelentheti a megoldást a kontinenst érő kihívásokra. A francia választópolgárok döntése egyértelmű: új európai politikai megközelítésekre van szükség az Európai Unió jövőjéről szóló vitákban - magyarázta.
    A külügyminiszter szerint ez a választási eredmény, az a tény, hogy a franciák elutasították az eddigi európai politikai gondolkodást, nagy lehetőséget jelent Európa számára. Az új típusú megoldásokról szóló gondolkodás ugyanis most új lendületet kaphat - mutatott rá Szijjártó Péter.
    A francia belügyminisztérium által hétfő este ismertetett hivatalos végeredmények szerint Emmanuel Macron független, centrista politikus végzett az első helyen a voksok 24,01 százalékával, Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje lett a második a szavazatok 21,3 százalékával a francia elnökválasztás vasárnapi, első fordulójában. Ők ketten jutottak tovább a május 7-én tartandó második fordulóba.