Andrea napja van. | 2024.04.18

Hat ország számvevői tanulják az ÁSZ által kidolgozott integritás modellt

2017-04-24 10:51:08

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szervezésében hat ország - Albánia, Grúzia, Koszovó, Macedónia, Moldova, valamint Ukrajna - részvételével szakmai rendezvény kezdődött hétfőn Budapesten, amelyen az egyes országok számvevőszékei az ÁSZ integritás felmérésének módszerével ismerkednek - közölte a számvevőszék az MTI-vel hétfőn.    

    Az integritás azt a munkát jelenti, amelynek során felmérik  a közintézmények korrupciós kockázatait, és az azokkal szembeni ellenálló-képességüket. 
    Az ÁSZ 2017-ben már hetedik alkalommal térképezi fel ezeket a kockázatokat. Az évenkénti felméréssorozat ÁSZ által kialakított modelljének alapjául egy, az egyes intézmények szervezeti integritásának erősítésére kifejlesztett holland módszer szolgált, amelyet az ÁSZ adaptált, továbbfejlesztett, majd az egész magyar közszférára kiterjesztett - közölték. 
    A közlemény szerint a most kezdődött szakmai rendezvényen résztvevő országok korábban rendszeresen részt vettek az ÁSZ által rendezett nemzetközi, integritás jó gyakorlatok szemináriumokon és ellenőrző intézményeik jelezték, hogy adaptálni kívánják az ÁSZ integritás felmérésének módszertanát. 
    Az egyhetes program keretében a számvevők szakértői részletesen ismertetik az ÁSZ integritás felmérésének módszertani alapjait, a kérdőívek összeállításával kapcsolatos feladatokat, a felmérés előkészítésének és lebonyolításának teendőit. A résztvevők előadásokat hallgathatnak meg arról is, hogy az ÁSZ a felmérés tapasztalatait miként építette be ellenőrzéseibe, illetve tanácsadó tevékenységébe. A műhelymunka során a résztvevőket gyakorlati feladatok megoldásával is felkészítik arra, hogy az integritás felmérés magyar modelljét saját hazájukba adaptálni tudják - olvasható a számvevőszék közleményében.