Emma napja van. | 2024.04.19

Megnyílt a második Országos Kerámia Quadriennále Pécsett

2017-04-23 15:44:00

Megnyílt vasárnap a magyar kerámiaművészet elmúlt négy évének alkotásaiból keresztmetszetet adó második Országos Kerámia Quadriennále a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) Modern Magyar Képtárában.

    A 66 művész mintegy 150 alkotását bemutató - június 18-ig látogatható - tárlat megnyitóján Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum főigazgatója a siklósi és kecskeméti kerámiatelepek működését, az "egyetemes ipari forradalomban résztvevő" Zsolnay-gyárat, illetve a Pécsi Tudományegyetem művészeti karán folyó kerámiaoktatást méltatva kijelentette: "Pécs a porcelán és kerámia városa".     A quadriennálé jelentőségét érzékeltetve arra is kitért, hogy "egyre gyötrelmesebb megvalósítani egy ilyen átfogó, nagy odafigyelést igénylő és gyakran meg nem hálált feladatot".     Fabényi Júlia szerint a JPM kerámia-seregszemléi lehetőséget biztosítanak az alkotók életművének nyomon követésére; a katalógusok egészen pontosan mutatják az egyéni utak alakulását a kezdő fiatal művész első formáitól napjainkig.     Az eseményen az Emberi Erőforrások Minisztériumának fődíját Fekete László Ferenczy Noémi-díjas keramikus vehette át. A félmillió forinttal is járó elismerést Fabényi Júlia adta át az alkotónak.     A megnyitón a JPM különdíját Füzesi Zsuzsa, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. alkotói ösztöndíját Boldizsár Zsuzsa, a Kecskeméti Kortárs Kerámiaművészetért Alapítvány és a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nonprofit Kft. alkotói ösztöndíját pedig Makai Mira vehette át.     A kiállításon mások mellett Geszler Mária, Lakatos Ábel, Pálinkás Dominika, Vida Judit, Boldizsár Gergely, Gellér Brúnó és Molnár Sándor alkotásait láthatja a közönség.     A szakmai zsűri az előző quadriennále óta eltelt időszak kerámia és porcelán művészetének mind teljesebb köréből választották ki a tárlat anyagát. A szervező JPM és a Dél-Pannon Múzeumokért Közhasznú Egyesület szándéka, hogy a kerámiabiennálék idén már ötven esztendőre visszatekintő hagyományát megőrizzék - áll az MTI-nek eljuttatott írásos összegzésben.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó