Gedeon napja van. | 2024.03.28

Mínusz kilenc fokot mértek szombat reggel Csíkszeredában

2017-04-22 14:12:00

 A kiadós székelyföldi havazások után mínusz kilenc fokot mértek szombat reggel Csíkszeredában - közölte az Agerpres hírügynökség.

    A nagyszebeni regionlis meteorológiai központ illetékese az MTI-nek elmondta, a csikorgó fagy kialakulását a térség egy részét beborító hótakaró, a kitisztult égbolt és a magas légköri nyomás segítette elő.
    Rendkívül hideg volt a reggel Hargita megye más településein is: a Bucsin-tetőn mínusz öt fokot, Székelyudvarhelyen és Gyergyóalfaluban mínusz négy fokot, Maroshévízen mínusz három fokot mértek. A meteorológus elmondta: a legalacsonyabb hőmérsékleti értékek hajnali 4 és 5 óra között alakultak ki. Hozzátette: a következő napokban felmelegedés várható, és jövő hét közepére már az évszaknak megfelelő hőmérsékleti értékekre számítanak.
    Török Jenő, a Hargita megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője elmondta: az áprilisi fagy elsősorban a kivirágzott, kirügyezett fákban tesz kárt. Szabó József, a székelyudvarhelyi Otus madárvédő egyesület illetékese szerint a fagyos idő elsősorban a fecskéket és a kis testű rovar evő madarakat veszélyezteti, amelyek nem találnak élelmiszert. Az ornitológus hozzátette: a gólyák, és a nagy testű madarak tovább bírják táplálék nélkül, de ha kitart a hideg idő, ezek is veszélybe kerülnek.
    Hargita megyében 1978-ban mérték a legalacsonyabb áprilisi hőmérsékletet: ekkor mínusz 14,4 fokot rögzítettek Csíkszeredában. A legmagasabb áprilisi hőmérséklet a 2012-ben szintén Csíkszeredában mért 28,8 fok volt.