Gedeon napja van. | 2024.03.28

Átalakítja a magyarországi távközlési csomagokat a roamingdíjak kivezetése

2017-04-21 17:37:09

Eltérően nyilatkoztak a távközlési szolgáltatók arról, miként változik az általuk hirdetett díjcsomagok ára és szerkezete a roamingdíjak júniusi kivezetése után; a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) emlékeztetett arra, hogy az uniós rendelettel nem összefüggő csomagokat a szolgáltatóknak meg kell szüntetniük, és a szabályozásnak megfelelő árakat kell alkalmazniuk.

    Az Európai Parlament április elején szavazta meg a roamingdíjak jövőbeli nagykereskedelmi árairól szóló határozatot, és ezzel az utolsó akadály is elhárult az elől, hogy az állampolgárok június 15-től a belföldi feltételekkel megegyezően telefonálhassak, küldhessenek SMS-t és használhassák adatkeretüket az Európai Unió területén.
    Az MTI megkeresésére, miszerint a roamingdíjak kivezetése után mi történik a kedvezményes csomagokkal, a Telenor közölte: a szabályozás bevezetésével felülvizsgálja az Európai Unió területén a kedvezményes roaming szolgáltatást biztosító csomagjait, és 2017. június 15. után csak azon csomagokat kínálja, amelyek megfelelnek a szabályozásban előírtaknak, illetve az ügyfelek új igényeinek. A cég tájékoztatása szerint az egyszeri és a rendszeres használatú kedvezményes csomagokat is felül kell vizsgálni. A csomagok változásáról a későbbiekben ad pontos tájékoztatást a Telenor.
    A Vodafone úgy nyilatkozott, hogy az uniós roamingdíjak kivezetése nem lesz nagy hatással a díjcsomagjaira, mivel a Red EU ügyfelek 2015 áprilisától, a többi előfizető pedig 2016 áprilisától válthatott azokra a csomagokra, amelyekben az EU területén roamingdíjak nélkül telefonálhatnak és internetezhetnek mobilon.
    Arról az MTI nem kapott pontosabb információt, hogy miként érinti a roamingdíjak kivezetése a régebbi tarifával rendelkező előfizetőket, valamint a nem roamingra specializálódott díjcsomagokat, illetve a kedvezményes roamingolást lehetővé tevő Európai napijegyet.
    A Magyar Telekom az MTI érdeklődésére arról nem közölt információt, hogy az uniós intézkedés miként hat a díjcsomagok szerkezetére és áraira, azt viszont tudatta, hogy roamingoláskor a hívásindítás áránál az előfizető saját díjcsomagja szerinti belföldi, más mobil irányú hívás forgalmi díja az irányadó. Ez azt jelenti többek között, hogy a különböző csoporthívási lehetőségek - például családi mobil opció - nem lesznek érvényesek. A Telekom mindezt azzal indokolta, hogy a külföldön tartózkodó fél minden esetben a külföldi partner hálózatát veszi igénybe, azon keresztül épül fel a hívás, nem pedig a Magyar Telekom magyarországi hálózatán belül.
    A távközlési cég arra is felhívta a figyelmet, hogy a szolgáltatók csupán a méltányos használat erejéig biztosítják a hang, sms- és adatszolgáltatást belföldi díjszinten, ezt követően a szabályozásban rögzített felárakat alkalmazhatják roamingoláskor.
    Az NMHH az MTI megkeresésére közölte, hogy az általános szerződési feltételek és a szolgáltatók ajánlatainak követése alapján ellenőrzi majd az új díjak bevezetését a szolgáltatóknál. A hatóság jelezte: az európai uniós rendelet lényege, hogy az előfizetők a hazai feltételeknek megfelelően tudják igénybe venni a mobiltelefonáláshoz kapcsolódó szolgáltatásokat az európai utazásaik során, így egyértelmű, hogy az ezzel nem összefüggő csomagokat a szolgáltatóknak meg kell szüntetniük, és a szabályozásnak megfelelő árakat kell alkalmazniuk.