Gedeon napja van. | 2024.03.28

A legfőbb ellenzéki párt a legfelsőbb bíróságnál kérelmezte a népszavazás érvénytelenítését

2017-04-21 17:32:14

A legfőbb török ellenzéki párt, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) pénteken benyújtotta kérelmét a legfelsőbb bírósághoz arra vonatkozóan, hogy választási csalás miatt érvénytelenítse az elnöki rendszer bevezetéséről döntő vasárnapi népszavazás eredményét - jelentette az NTV török hírtelevízió.

    A CHP, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP), valamint a parlamenten kívüli, nemzeti radikális Haza Párt (VP) kedden a Legfőbb Választási Tanácshoz (YSK) fordult hasonló kérelemmel, miután állításuk szerint a YSK legalább 2,5 millió olyan borítékot és szavazócédulát érvényesnek fogadott el a voksok összesítésénél, amelyek nem voltak hivatali pecséttel ellátva és ez befolyásolhatta a népszavazás kimenetelét. A YSK szerdán visszautasította a panaszokat.
    Az NTV beszámolója szerint a CHP pénteken azt javasolta a legfelsőbb bíróságnak, hogy amíg a testület nem dönt az ügyben, a YSK se hozza nyilvánosságra a népszavazás végleges eredményeit. A YSK vasárnap azt közölte, hogy 10-12 napon tudatják a hivatalos adatokat.
    Atilla Kart CHP-képviselő pénteken újságíróknak azt nyilatkozta: az igazságszolgáltatás intézményei felelősek a népszavazás felügyeletéért. A vasárnapi referendum esetében törvénytelenséggel állunk szemben. Kart kiemelte: a szabálytalanságok ugyanakkor a nem szavazatokat is érintik.
    A CHP korábban jelezte: szükség esetén a párt kész az alkotmánybírósághoz vagy akár az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulni az ügyben. Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön erre reagálva leszögezte: az ügy nem tartozik sem az alkotmánybíróság, sem az Emberi Jogok Európai Bíróságának hatáskörébe.
    100 százalékos feldolgozottságát mellett, de a nem hivatalos adatok szerint a szavazók 51,41 százaléka igennel, 48,59 százaléka nemmel voksolt az alkotmánymódosításra, amelynek révén megszűnne a miniszterelnöki tisztség, és a kormányfő hatáskörei a mindenkori köztársasági elnökre szállnának át. A két szavazótábor közötti voksok különbsége 1 millió 379 ezer 934. A részvétel 85,1 százalékos volt.