Auguszta napja van. | 2024.03.29

Felére fogyott két hónap alatt a világ legkövérebb, ötmázsás nője

2017-04-21 12:15:00

Felére, 250 kilóra fogyott a világ legkövérebb nője, az egyiptomi Eman Ahmed Abd al-Ati, aki két hónapja tartó kezelése során műtéten is átesett - közölte a kezelését végző mumbai Saifee kórház. A 37 éves páciens 500 kilogrammot nyomott, amikor február közepén Indiába érkezett a testsúlycsökkentő sebészi beavatkozásra. 

    Az elefantiázisban szenvedő betegen márciusban hajtott végre gyomorszűkítő műtétet Muffazal Lakdavala sebészprofesszor és csapata. A páciens a műtét előtt látványos, a vártnál kétszer gyorsabb fogyást produkált gyógyszerek és az egészséges étrend segítségével, és már "csak" 380 kilót nyomott, amikor az operációt elvégezték rajta.
    Családja szerint al-Ati nagy súllyal, ötkilósan született, és elefántkórral diagnosztizálták. A betegség idült nyirokpangás okozta vizenyő- és kötőszövet-szaporulat, amely az elefántéhoz hasonlóvá változtatja az érintett végtagokat. Tizenegy éves korában hízott el nagyon, azóta nem tud felállni. Később agyvérzést is kapott, azóta ágyhoz kötött, édesanyja és testvére gondoskodik róla.
    Az Alexandriában élő nő 25 éve nem mozdult ki otthonából, hosszú ideje már speciális ágyából sem tudott felkelni, nem tudott egyedül enni és karjait sem tudta felemelni.
    A mumbai kórház által pénteken közzétett videón már kerekesszékben, vidáman mosolyogva, zenét hallgatva látható a páciens. Orvosai szerint már tudja használni a kerekesszéket, hosszú ideig képes ülni benne, ami három hónapja még elképzelhetetlen lett volna számára. 
    Eman Ahmed Abd al-Ati türelemmel várja, hogy elvégezhessenek rajta egy CT-vizsgálatot annak megállapítására, mitől bénult le a jobb oldala.
    A világ hivatalosan is elismert legkövérebb nője az amerikai Pauline Potter, aki tavaly júliusban 293 kilót nyomott a Guinness Világrekordok által hitelesített mérlegen.