Gedeon napja van. | 2024.03.28

NAV: érdemes ellenőrizni a kamarai tagdíjak levonását az adóbevallásokban

2017-04-21 08:21:00

Nem minden kamaraitagdíj-befizetés szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által elkészített szja-bevallási tervezetben, csak azokat tudja feltüntetni az adóhatóság, amelyekről adatot kapott - hívta fel a figyelmet a bevallástervezet ellenőrzésére a NAV az MTI megkeresésére.

    Az adóhatóság válaszában hangsúlyozta: ha a kamarai tagdíjról a NAV-nak van adata, akkor azokat a bevallási tervezet tartalmazza. Példaként említették, hogy ha az adózó a munkáltatójának jelezte a kamarai tagdíj elszámolására vonatkozó igényét, akkor a járulékbevallásban ennek megfelelően szerepelnek az adatok.
    Figyelmeztettek ugyanakkor, hogy ha ilyen adat nem érkezett a NAV-hoz, de a magánszemély a levonást érvényesíteni kívánja szja-bevallásában, akkor a tervezet adatait módosítani kell.
    A NAV által elkészített adóbevallási tervezet május 22-e után automatikusan hivatalos bevallásnak minősül, ha addig nem nyilatkozik másképp az adózó.
    A NAV korábban többször felhívta a figyelmet arra,  lényeges, hogy mindenki nézze át a tervezetet, mert az adózók felelőssége, hogy jövedelmükről precíz bevallás készüljön, abból ne hiányozzon semmi.
    Az ügyfélkapuval rendelkezők már március közepétől elérik a NAV által készített szja-bevallási tervezetüket. Azoknak is elkezdte már a postázást az adóhivatal, akik március 16-ig kérték tervezetük megküldését papíron - jelezte korábban a NAV. 
    Az e-szja a NAV idén debütáló új szolgáltatása, amellyel a NAV készíti el az adóbevallás-tervezetet 3,8 millió adózónak. Közülük 2,5 milliónak van ügyfélkapus regisztrációja, ezzel lehetősége arra, hogy a NAV elektronikus felületén jóváhagyja vagy kifogásolja az adóbevallási tervezetet. Akinek nincs ügyfélkapuja vagy nem akar foglalkozni a bevallással, a NAV helyette is elvégzi a munkát, és értesíti arról, van-e befizetési kötelezettsége vagy visszaigényelhető adója.