Auguszta napja van. | 2024.03.29

Katasztrófavédelem: délutánig csaknem 500 riasztás érkezett

2017-04-20 18:05:23

A rendkívüli időjárással összefüggésben csütörtök délután öt óráig csaknem ötszáz alkalommal riasztották a tűzoltókat - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) sajtószóvivője az MTI-t.

    Villanyvezetékekre és egyéb közművekre dőlt fák, leszakadt faágak, a viharos szélben megrongálódott épületek, balesetek, elakadt autók adtak munkát a tűzoltóknak - sorolta Hajdu Márton.
    Közlése szerint még mindig van néhány nehezen megközelíthető település, az ott élő embereket a katasztrófavédelem ellátta élelmiszerrel, illetve ahol erre szükség volt, a betegeket gyógyszerrel. Ugyanakkor országszerte még mintegy 22 ezer fogyasztási helyen nincs áramszolgáltatás - tette hozzá.
    Heves megyében, főként a Mátrában a hó vastagsága néhol 50-70 centiméter. A közműhálózat sérülése miatt továbbra is szünetel az áramszolgáltatás Mátraháza, Kékestető, Galyatető, Mátraszentlászló, Mátraszentistván, Mátraszentimre, Fallóskút, Bagolyirtás, Mátrakeresztes településen, a meghibásodások mintegy kétezer fogyasztási helyet érintenek. Az áramszolgáltató szakemberei aggregátorok segítségével csaknem száz helyen tudják biztosítani ideiglenesen a szolgáltatást, de további aggregátorokat is üzembe állítanak. A rendkívüli időjárás miatt továbbra sem lehet közlekedni a Mátrán átvezető 24-es főút több szakaszán.
    Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a tűzoltók a Regéc és Óhuta közötti útszakaszon mintegy ötven, Füzér határában huszonöt, utakra dőlt fát távolítottak el.
    A Bükk hegységben, Bükkszentkereszten már részlegesen helyreállt az áramszolgáltatás, de a Répáshutára vezető út megtisztításán még dolgoznak. Az elzárt falut alapélelmiszerekkel ellátják.
    Vas megyében több tucat településen okozott áramszünetet és szolgáltatás-kimaradást az ítéletidő. A teljes hálózat helyreállítása és ellenőrzése várhatóan még két napot vesz igénybe.
    Győr-Moson-Sopron megyében a legtöbb riasztás Sopronból érkezett, ahol a letört faágak házak tetejét rongálták meg.
    Baranya megyében a Zobákpuszta és Hosszúhetény közötti útszakaszon a tűzoltók csaknem ötven fát távolítottak el az utakról, csütörtök délután is útzár volt érvényben a területen.
    Komárom-Esztergom megyében megtisztították a Pilisszentlélekre vezető bekötőutat, így újra megközelíthető a korábban elzárt település.