Emma napja van. | 2024.04.19

Megalapítása óta 60 millió látogató kereste fel a prágai állatkertet

2017-04-20 13:20:21

Megalapítása óta (1931) immár 60 millió látogató kereste fel a prágai állatkertet (Zoo Praha). 

    Az állatkert honlapjának közlése szerint a jubileumi látogató, Vlastimil Cermák prágai lakos kedden kereste fel a Moldva jobb partján a Trója városnegyedben elterülő létesítményt. Miroslav Bobek, az állatkert igazgatója egy egész évre szóló ingyenes belépővel ajándékozta meg a jubileumi látogatót, majd több látogatóval közösen elfogyasztották az ünnepi alkalomra készült hatalmas tortát. 
    A Zoo Praha 1931 szeptemberében nyílt meg a nagyközönség számára és az első időszakban évi mintegy 20 ezer látogatója volt. Az 1950-es évektől kezdve a látogatók száma évi félmillióra emelkedett, majd a kilencvenes években már átlépte az évi egymilliót is. A rekordot 2016-ban érték el, amikor 1,48 millió ember látogatott el a prágai állatparadicsomba. Az állatkert Csehország leglátogatottabb turisztikai célpontja.
    A 60 hektáron elterülő intézményt 2007-ben egy nemzetközi szakmai bizottság a tekintélyes Forbes Traveler magazinban a világ 8. legjobb, 2015-ben pedig a világ 4. legjobb állatkertjének minősítette. 
    A Zoo Praha jelenleg mintegy ötezer állatról gondoskodik, és aktívan részt vesz több ritka és védett állatfajta megmentésére szolgáló nemzetközi projektben. 
    Az utóbbi évek legismertebb projektje a Przsevalszkij-vadlovak újrahonosítása Mongóliában. A prágai állatkert, amely régóta tenyészti az ázsiai vadlovat és 1959-től vezeti a "családfájukat", 2011 júniusa óta több mint egytucat lovat szállított már Mongólia nyugati részébe. A lovak visszatelepítésének több millió koronás költségeit a Cseh Fejlesztési Ügynökség állja. 
    Az apró termetű Przsevalszkij-lovat, más néven ázsiai vagy mongol vadlovat a világon a legnagyobb számban a prágai állatkertben tenyésztik, és szabadon gyakorlatilag már csak Mongólia sztyeppéin élnek három helyen. A prágai állatkert vadlovai a nyugat-mongóliai Homiin Tal-i rezervátumban élő csordát erősítik.