Emma napja van. | 2024.04.19

Szakértő: nem jobb- és baloldal, hanem különböző víziók versenyeznek

2017-04-20 07:23:33

A mostani francia elnökválasztási kampányban nem hagyományos jobb- és baloldali programok versenyeznek egymással, hanem különböző Franciaország-víziók - mondta Szűcs Anita Franciaország-szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

    Szűcs Anita szerint ez az újdonsága ennek a választásnak, amelynek vasárnap lesz az első fordulója. Egy gazdaságilag nagyon liberális, piacbarát Franciaország és egy, a vívmányokat nagyon védő, bezárkózó Franciaország áll szemben egymással a konzervatív Francois Fillon és Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltjének programja által.
    A függetlenként induló Emmanuel Macronnal kapcsolatban a szakértő megjegyezte: nagyon későn lépett fel jelöltként, csak most kezd összeállni a tábora. Ugyanakkor sok szavazót hódított el Fillontól, a jobboldalról, továbbá maga mellé állította a baloldali szavazók szinte teljes középszárnyát. Nála az a kérdés, hogy mennyire tudja megtartani a szavazóit - tette hozzá.
    A kampányígéretekről szólva Szűcs Anita megjegyezte: vannak köztük olyanok, amelyekről már első pillantásra látszik, hogy betarthatatlanok. Ezek közé sorolta Marine Le Pen ígéretét arról, hogy az évi 200 ezer legális bevándorló számát leviszi tízezerre. "Ezt sehogy sem fogja tudni tartani", hiszen rengetegen mennek Franciaországba eleve munkaszerződéssel, de az ösztöndíjas külföldi diákok, hallgatók száma is eléri az évi 70 ezret - mondta.