Auguszta napja van. | 2024.03.29

Korrupció gyanúja miatt letartóztatták a madridi autonóm közösség előző elnökét

2017-04-19 18:39:00

Korrupció gyanúja miatt letartóztatta a spanyol csendőrség Ignacio Gonzálezt, a madridi autonóm régió előző konzervatív néppárti elnökét, aki 2012 szeptembere és 2015 júniusa között állt a regionális kormány élén - közölte a spanyol sajtó nyomozati forrásokra hivatkozva szerdán.

    A spanyol hatóságok összesen 12 embert tartóztattak le, köztük Pablo Gonzálezt, a volt madridi elnök testvérét, és Edmundo Rodríguez Sobrinót, akit Ignacio González dél-amerikai bizalmi emberének tartanak.
    A spanyol hatóságok hűtlen kezelés, szervezett bűnözés, sikkasztás, vesztegetés, csalás, okirat-hamisítás, és üzleti korrupció miatt folytatnak nyomozást.
    Az ügy a madridi régió vízszolgáltatásáért felelős állami cége, a Canal de Isabel II nevű vállalat feltételezett szabálytalanságai miatt indult. Az antikorrupciós ügyészség szerint elképzelhető, hogy a cég dél-amerikai terjeszkedése, ottani vállalatok megvásárlása közpénzek elterelésére szolgált.
    Az 56 éves Ignacio González 2003 és 2012 között vezette a Canal de Isabel II nevű céget, miközben a madridi autonóm régió alelnöki posztját is betöltötte.
    A politikus párttagságát a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) azonnali hatállyal felfüggesztette.
    A bíróság az ügyben tanúként beidézte Cristina Cifuentest, a madridi autonóm régió jelenlegi néppárti elnökét, aki újságíróknak szerdán elmondta: korábban épp ők fordultak az ügyészséghez, mert szabálytalanságokra gyanakodtak ennél a cégnél.
    Rajuk kívül feljelentést tett a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE), a szociáldemokrata Podemos (Képesek vagyunk rá) és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt is az egyik brazil leányvállalat gyanús, valós értékének többszörösét meghaladó áron történt megvétele miatt.
    A nyomozás vizsgálja azt a gyanút is, hogy közbeszerzési szerződéseket jutalékért cserébe kaphattak meg bizonyos cégek.