Andrea napja van. | 2024.04.18

Időjárás-jelentés

2017-04-19 13:52:06

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Dél-Franciaországtól a Benelux-államokon keresztül egészen az Ural előteréig magasnyomás húzódik. Területén többnyire kevés a felhő, de a hőmérséklet alakulása  nem éppen az április második felének megfelelő. Még a francia részen 10 fok feletti, a délnyugati vidékeken 20 fok közeli a csúcsérték, Németországban és attól északkeletre a 10 fokot sem éri el a maximum, a legtöbb helyen 5 fok körül alakul. Az Alpok és a Kárpátok térségében is tél van a tavaszban; a középpontjával a Kárpát-medence déli része felett örvénylő ciklon hatására a hegyekben, de több helyen síkvidéken is havazik. A kontinens legmelegebb pontja továbbra is a Pireneusi-félsziget déli fele, Dél-Spanyolországban a délutáni órákra 30, 34 fokig is felmelegszik a levegő. Csütörtök estig a Kárpát-medencében folytatódik a télies idő, csütörtökön már kevesebb csapadékkal.

    Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:
    -----------------------------------------------------
    Borult lesz az ég. Sokfelé várható további csapadék; a Tiszántúlon eső, másutt eső, havas eső, hó egyaránt várható, főként a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében számíthatunk havazásra. Csütörtökön délután már egyre kevesebb lesz a csapadék, és estére a legtöbb helyen meg is szűnik. Átmenetileg síkterületen is megmaradhat a hó, amely csütörtökön napközben elolvad. Az északi szél a Dunántúlon viharossá fokozódik, a Nyugat-Dunántúlon a legerősebb széllökések sebessége elérheti a 90-100 km/h-t. Csütörtökön az ország északkeleti harmadán is viharos lesz az északi, északkeleti szél. A Bakonyban hófúvásra is számíthatunk.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 3 és 9 fok között valószínű.