Márk napja van. | 2024.04.25

Krónika 7. rész (azonnali kérdések)

2017-04-18 21:41:00

Az azonnali kérdések során, kedden a parlamentben egy kéményseprő-tevékenységet végző cégről, az energiahatékonysági programról és a paksi beruházásért felelős tárca nélküli miniszterjelöltről is kérdezték a kormány képviselőit.

    Jobbik: a katasztrófavédelem munkatársai a saját zsebükre dolgoznak

    Szilágyi György (Jobbik) azt mondta, hogy a kéményseprőipari szolgáltatás a lakosság számára ingyenes, másoknak viszont nem. Ezt a szolgáltatást csak olyan gazdálkodó szervezetek végezhetik, amelyek megfelelnek a törvényi feltételeknek, többek között annak, hogy a tűzvédelmi hatóság regisztrálja őket - közölte a politikus. Az Országos Kémény Ellenőrző Szolgáltató Kft. viszont nem szerepel a regisztráltak között, mégis végez kéményseprőipari tevékenységet nem lakossági ügyfelek számára - hangsúlyozta. Szilágyi György szerint a kft.-nél a katasztrófavédelem munkatársai munkaidőben, állami eszközökkel, a saját zsebükre dolgoznak.
    Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár azt mondta, hogy a katasztrófavédelem szakemberei nem dolgozhatnak más cégeknek munkaidejükben. Amennyiben ez mégis előfordult, akkor várják az eset bejelentését, mert az érintettektől a katasztrófavédelem meg fog válni - jelentette ki.

    A KDNP az energiahatékonysági programról

    Móring József Attila (KDNP) hangsúlyozta, hogy 2014-ben indult el az az energiahatékonysági program, amelynek során csaknem 23 milliárd forint támogatással majdnem 120 lakás energetikai korszerűsítését oldották meg. A közeljövőben újra lehet majd pályázni mosógép és hűtőgép, illetve gázkazán és gázkonvektor cseréjére - tette hozzá.
    Szabó Zsolt, a nemzeti fejlesztési tárca államtitkára a kormány kiemelt céljának nevezte a magyar családok gazdasági megerősödésének segítését. Hozzátette, hogy március 9-én jelent meg a családi és társasházak fűtéskorszerűsítésére kiírt három és fél milliárd forint keretösszegű pályázat. A mosó- és hűtőgépek cseréjére 25-45 ezer forintot lehet személyenként igényelni a mintegy 600 millió forintos keretből - közölte.

    LMP: miért kell minisztert kinevezni a paksi beruházáshoz?

    Szél Bernadett (LMP) azt kérdezte, milyen szakmai érvek szólnak egy, a paksi beruházásért felelős tárca nélküli miniszter kinevezése mellett.
    A Miniszterelnökséget vezető Lázár János elmondta, a paksi beruházás több szakaszból áll. Ennek során 2013 ősze és 2017 márciusa között elő kellett készíteni két megállapodást Oroszországgal az atomerőmű kapacitásának fenntartásáról, miközben be kellett szerezni az uniós engedélyeket is - jelezte.
    A beruházás túljutott az előkészítés fázisán, most a megvalósítási fázisba lép, a kormányfő ezért úgy döntött, hogy felkéri miniszternek Süli János paksi polgármestert. A jelölt szakmai felkészültségéhez, tudásához, megbízhatósághoz kétség sem férhet - jelentette ki Lázár János.

    A kormány partnerként tekint a nem "politikai nyomásgyakorló" civil szervezetekre  

    A Fidesz-frakcióból Demeter Zoltán kérdezte a kabinetet a civil szervezetek állami támogatásáról. A kormánypárti politikus úgy fogalmazott, sokat ártanak a civil szektor megítélésének a külföldről pénzelt "politikailag motivált szervezetek".
    Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára válaszában kijelentette, a kormány fokozottan támogatja és partnerként kezeli a civil szervezeteket, nem számítva "a politikai nyomásgyakorló csoportokat, amelyek más céllal jöttek létre".
    A kormány képviselője szerint ezt támasztja alá, hogy a civil szervezetek támogatása 2010 és 2015 között 144 milliárd forintról 202 milliárd forintra emelkedett.