Gedeon napja van. | 2024.03.28

OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: kormányzati bírálat)

2017-04-18 16:52:00

 Élesen bírálták az ellenzéki pártok a kormányt kedden az Országgyűlésben napirend előtt, ahol megemlékeztek arról is, hogy ötven évvel ezelőtt hunyt el Konrad Adenauer kereszténydemokrata politikus. 


    MSZP: az öregedő Fidesz hadat üzent a fiataloknak
    
    Tóth Bertalan (MSZP) felszólalását úgy kezdte, "hiába kértük Jánost a múlt héten, hogy ne írja alá CEU-törvényt", mégis megtette, de a köztársasági elnök is tárgyalásos megoldást szorgalmazott. Az ellenzéki képviselő úgy értékelt: az öregedő Fidesz hadat üzent a fiataloknak, az egyetemeknek, az EU-nak és a civil társadalomnak.
    Szerinte "a volt Soros-ösztöndíjas" semmit nem tűr el, ami nem tőle függ. A tüntetéshullán pedig annak a jele, kezd betelni a pohár - mondta. Hozzátette: egyre többen értik, hogy sorosozással nem lesz több munkahely, migránsozásból nem lehet megélni, a Fidesz által terjesztett gyűlölettől nem lesz jobb hely Magyarország.
    Közölte, a Fidesz putyini módszerekkel, Putyin érdekében puccsot hajt végre saját népe ellen.
    Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a tüntetésekről közölte, szabad országban élünk, ahol mindenki elmondhatja véleményét, mindenki "pöröghet hajnalig az Oktogonon". A szólás és a gyülekezés szabadsága nem jelent felhatalmazást középületek megrongálására - hangsúlyozta. Szerinte a baloldal bátorítja ezt az agressziót. 
    Elmondta, ma kampányfőpróba zajlik, egy évvel a választás előtt mindenki felsorakozott a magyar kormány ellen. A nemzeti politika össztűz alatt van - folytatta - , az ellenzék brutális eszközökkel készül a választásra, a kormány azonban sohasem fogja engedni, hogy más döntsön a magyarok helyett.
    A felszólalás közben folyamatosan bekiabáló Kunhalmi Ágnesnek (MSZP) azt mondta az elnöklő Latorcai János: Kunhalmi Ágnes képviselőasszony, a sok bekiabálás árnyalja a szépségét.
    
    LMP: aki a Fideszre szavaz, az Putyinra szavaz
    
    Szél Bernadett (LMP) felszólalásában azt mondta, nem tiszte bírálni az ülésvezetést, de reméli, egy miniszter is megkapja azt az elnöktől, amit Kunhalmi Ágnes megkapott az előbb.
    Az ellenzéki politikus közölte, egyetért azzal, hogy a 2018-as választás Magyarország függetlenségéről szól. Szerinte a Fidesz sutba dobta a nemzeti érdeket, életre keltette a félbemaradt szocializmust, "önök egy megelevenedett Lenin-emlékmű itt Magyarországon". Moszkva az új Moszkva és Paks II. az új Barátság-kőolajvezeték - közölte.
    Aki a Fideszre szavaz, az Putyinra szavaz - hangoztatta, közölve azt is, Magyarország függetlenségére a legnagyobb veszélyt Oroszország jelenti.
    Dömötör Csaba azt mondta, felvállalják a vitákat a nemzeti érdekről és a függetlenségről, a kormány szerint a paksi bővítés az ország érdeke, az olcsó áramot jelenti. Az LMP hallgat arról, hogy ha nem lenne paksi bővítés, akkor az áram sokkal drágább lenne Magyarországon - közölte.
    Bírálta az LMP migrációspolitikáját; szerinte aki az LMP-re szavaz, az a korlátlan bevándorlásra szavaz.
    
    A KDNP Adenauerre emlékezett
         
    Harrach Péter (KDNP) az ötven évvel ezelőtt elhunyt Konrad Adenauer kereszténydemokrata politikusról, Nyugat-Németország kancellárjáról emlékezett meg, kiemelve Adenauer szerepét az Európai Unió elődjeinek, a Európai Szén- és Acélközösségnek, valamint az Európai Gazdasági Közösségnek a megalapításában. Hozzátette: a német politikus szerint Európa csak akkor lehet erős, ha erősek a tagállamai és szabadok.
    Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára arra emlékeztetett, hogy az egykori német kancellár az európai külpolitika lényegét a nemzeti önrendelkezésben látta, Európát a szabad nemzetállamok közösségeként írta le.
    
    Jobbik: miért nem indítanak eljárást Soros ellen?
    
    Szávay István (Jobbik) azt firtatta, állhat-e a CEU a törvények felett? Miért nem indít a kormány eljárást Soros György ellen? Miért akarják odadobni egy jó felvetést tartalmazó, de rosszul megszövegezett törvénnyel a határon túli civil szférát a román nacionalizmusnak? - sorolta kérdéseit. 
    Szerinte a civil szervezetek ügyében valójában csak a Jobbik beszél átláthatóságról. Rámutatott, nem csupán külföldről, hanem belföldről is lehet civil szervezeteken keresztül befolyásolni a magyar politikát. Azt is tudakolta, ha valóban azt gondolják a kormánypártok, hogy Soros György beavatkozik a magyar belügyekbe, akkor miért nem indítanak hűtlenség miatt eljárást ellene. Szerinte azért nem történik ilyen, mert a kormánypártok csak Soros intézményeit merik támadni, de csak azért, hogy hiszterizálják a közvéleményt.
    Rétvári Bence válaszában azt mondta, a Jobbikot hallgatva azt lehet gondolni, a párt vezetői úgy döntöttek, túl sok az alapszervezet, ezért minden héten mondanak valamit, ami miatt egy-egy alapszervezet feloszlatja magát. Szóvá tette, hogy a Jobbik Gyurcsány Ferenccel és az MSZP-vel ír alá beadványokat. Szerinte a Jobbik magatartása és az egykori SZDSZ magatartása között nem sok különbséget lehetne találni.
    Kitért arra, hogy az Egyesült Államokban évtizedek óta létezik egy szigorú átláthatósági törvény, Magyarországon a civil szervezeteknek ennek csak töredékét kellene teljesíteniük. Rögzítette, Magyarországon senkinek nem kell félnie, de a törvényeket mindenkinek be kell tartania.